The effect of Journal Writing on first year university students' performance on function and limit-continuity
Journal Writing'in üniversite birinci sınıf öğrencilerinin fonksiyon ve limit-süreklilik performanslarına etkisi
- Tez No: 119234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİYE UBUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Journal Writing, Bilişsel tabanlı Journal Writing, Duygusal tabanlı Journal Writing, Holistic puanlama, Fonksiyon performansı, Limit-süreklilik performansı, Metacognitive yetenek
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
öz JOURNAL VVRITING'İN ÜNiVERSiTE BiRiNCi SINIF ÖĞRENCiLERiNiN FONKSİYON VE LlMlT-SÜREKLlLlK PERFORMANSLARINA ETKiSi Karabasan, Burcu Yüksek Lisans, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Behiye UBUZ Haziran 2002,193 Sayfa Yapılan çalışmanın temel amacı, joumal vvriting'm, öğrencilerin fonksiyon ve limit-süreklilik konularını kavramalarmdaki etkisini araştırmak ve journal writing'\erin holistic puanlamaları ile öğrencilerin fonksiyon limit-süreklilik konularındaki performansları ve metacognitive yetenekleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin joumal miting ve matematikte joumal writing yazmanın yeri ile ilgili görüşleri araştırılmıştır. Çalışma, ODTÜ'de öğrenim gören matematik bölümü lisans öğrencileri ile yürütülmüştür, öğrenciler farklı öğretim görevlilerinin okuttuğu iki ayrı sınıftan seçilmiştir. Bir sınıf deney gurubu (EĞ), diğer visınıf da kontrol grubu (CG), olarak belirlenmiştir. Her iki gruptaki öğrencilerle, fonksiyon ve limit-süreklilik konuları oluşumcu bir öğrenme ortamında, grup çalışması ile işlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarına aynı matematik eğitimi verilmekle beraber, deney grubundaki öğrenciler yedi hafta boyunca journal writing'\ kullanmışlardır, öğrencilerden, biri bilişsel diğeri ise duygusal tabanlı olmak üzere iki farklı türde joumal vvriting yazmaları istenmiştir. Bilişsel tabanlı yazılar, mektup yazmak, sorularla ilgili açıklamalar yazmak ve serbest yazı çalışmalarından oluşmaktadır. Duygusal tabanlı yazılar ise sınav yazıları, bilgisayar görevleri hakkında yazmak ve serbest yazım çalışmalarını içermektedir. Fonksiyon ve limit-süreklilik ile ilgili klasik sınavlar ön ve son sınav olarak uygulanmıştır. Ayrıca, ön test olarak metacognitive bir test de verilmiştir. Deney grubundan dokuz öğrenciyle, uygulama bitiminde görüşmeler yapılmıştır. Bunların yanı sıra, iki sınıfta çalışma süresince gözlenmiştir. ANCOVA'nın sonuçları fonksiyon konusunda deney grubundaki öğrencilerin kontrol gurubundaki öğrencilere göre daha başarılı olduğunu göstermiştir. Limit-süreklilik konusunda ise deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin başarıları arasında belirgin bir fark görülmemiştir. Buna rağmen, deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubundaki öğrencilerden biraz daha iyi bir gelişme gösterdiği gözlemlenmiştir, öğrencilerle yapılan görüşmelerin sonuçları, onların journal vvriting yazmayı etkili bir öğretme tekniği olarak değerlendirdiklerini göstermektedir. Joumal vvritinglerin holistic puanlamaları ile öğrencilerin fonksiyon limit süreklilik konularındaki performanları ve metacognitive yetenekleri viiarasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson product-moment korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Sonuçlar journal writing çeşitleri arasında, öğrencilerin başarısını en çok etkileyen türün, sorular ile ilgili açıklamalar yazmak olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF JOURNAL VVRITING ON FIRST YEAR UNIVERSITY STUDENTS' PERFORMANCE ON FUNCTION AND LIMIT-CONTINUITY Karabasan, Burcu M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Behiye UBUZ June2002, 193pages The main purpose of the study was to investigate the effect of using journal writing on students' performance on function and limit- continuity, and the relationship betvveen holistic scores of joumal writings with their performance on function, limit-continuity and their metacognitive ability. in addition, students1 ideas about the journal vvriting and the use of journal vvriting in the mathematics class were investigated. The study was carried out with 70 first year university students in Middle East Technical University from two classes taught by different instructors. Öne class was assigned as the experimental group (E?), the other as the control group (CG). Students in both groups received İÜinstruction on function and limit-continuity in a constructivist leaming environment, together with group work. E? received the same mathematics instruction as the CG, except that the E? engaged in journal vvriting at the end of the classes, for seven vveeks. Students were asked to complete two main types of joumal vvritings: cognitively oriented and affectively-oriented. Cognitively oriented joumal vvritings consisted of VVrite a Letter, Writing Explanations on Tasks, and Free VVritings. Affectively oriented journal writings involved Exam Writing, Writing about Computer Tasks, and Free VVriting. Open-ended performance tests on function and limit-continuity were developed and administered as pre and post test. A metacognitive test was also administered as pre test. Follow-up intervievvs were conducted with nine students from E?. in addition, classrooms were observed during the treatment. The results of ANCOVA suggest that E? achieved signifıcantly better than the CG on function, vvhereas the E? and the CG did not differ significantly on limit-continuity. E? students, however, genrally improved slightly better than CG students. The results of the intervievvs shovved that students found journal vvriting an effective teaching technique. Pearson product-moment correlation coefficent was computed in order to investigate the relationship betvveen holistic scores of joumal vvritings with their performance on function, limit-continuity and their metacognitive ability. The results revealed that VVriting Explanations on Task had a ivgreater effect on students' performance in function and limit-continuity compared with the othertypes of journal writings. Keyvvords: Joumal Writing, Cognitevely Oriented Journal VVriting, Affectively Oriented Journal VVriting, Holistic scoring, Performance on Function, Performance on Limit-Continuity, Metacognitive Ability.