Yansıtıcı günlük yazımının sınıf öğretmeni adaylarının yaratıcı düşünme eğilimlerine ve yansıtma düzeylerine etkisi
The effect of writing reflective journals on primary school teacher candidates creative thinking tendencies and reflection levels
- Tez No: 644185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY AŞKIN TEKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı Günlük, Yansıtıcı Düşünme, Yaratıcı Düşünme, Sınıf Öğretmeni Adayları, Reflective Journal, Reflective Thinking, Creative Thinking, Primary School Teacher Candidates
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı; sınıf öğretmeni adaylarının mikro öğretim uygulamalarına yönelik yansıtıcı günlükler yazmalarının yaratıcı düşünme eğilimlerine ve yansıtma düzeylerine etkisini tespit etmek ve sınıf öğretmeni adaylarının yansıtıcı günlük kullanımının etkililiğine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırma karma yöntem olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2019-2020 Öğretim Yılı Güz Döneminde Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı'nda 3. Sınıfta öğrenim görmekte olan sınıf öğretmeni adayları oluşturmuştur. Araştırmanın nicel boyutunda yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda mikro öğretim uygulamalarına yönelik yansıtıcı günlük yazımı gerçekleştirilirken; kontrol grubunda yalnızca mikro öğretim uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri, Marmara Yaratıcı Düşünme Eğilimleri Ölçeği ile toplanmıştır. Nitel verilerin elde edilmesinde ise, görüşme formu ve yansıtıcı günlükler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sınıf öğretmeni adaylarının mikro öğretim uygulamalarına yönelik yansıtıcı günlükler yazmalarının yaratıcı düşünme becerileri üzerinde olumlu bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının haftalık yansıtma düzeylerinin, ilk haftalarda betimleyici yazma düzeyindeyken sonraki haftalarda daha üst düzeylere ulaşarak gelişim gösterdiği tespit edilmiştir. Deney grubu öğrencilerinin yansıtıcı günlük kullanımına ilişkin görüşlerinde, yansıtıcı günlüklerin yansıtıcı ve yaratıcı düşünmeyi geliştirmede etkili olduğu ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of writing reflective journals on primary school teacher candidates for microteaching practices their creative thinking tendencies and levels of reflection and to determine the opinions of primary school teacher candidates on the effectiveness of using reflective journals. The research was designed as a mixed method. The study group of the research comprised of third-year primary school teacher candidates studying in the department of Basic Education at Kastamonu University in the Fall Semester of the 2019-2020 academic year. Quasi-experimental pattern was used during the quantitative phase of the research. The implementation was conducted with a total number of 60 students in the experimental and control groups. While reflective journal writing for microteaching practices was applied in the experimental group, only microteaching practices were implemented in the control group. The quantitative data of the research was obtained by the scale called Marmara Critical Thinking Tendencies. A interview form and reflective journals were used to collect qualitative data. Following the research, it was identified that it had positive impacts on creative thinking skills to write reflective journals, which was prepared by primary school teacher candidates for microteaching practices. Taking into consideration the weekly reflection levels of the teacher candidates, it was noticeable that while their reflective thinking skills were only at a level of descriptive explanation in the first weeks, it reached higher levels with a significant progress in the following weeks. The students in the experimental group stated that the use of reflective journals was an effective tool to promote reflective and creative thinking skills.