Student teachers' preferences and perceptions of screencasting and text-mediated feedback types in SLW course
İkinci Dilde Yazma dersinde öğretmen adaylarının ekran kaydı ve metin tabanlı dönütler hakkındaki algı ve tercihleri
- Tez No: 755281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERZAN ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İkinci dilde yazma, dönüt, metin dönüt, video dönüt, ekran kaydetme, Second language writing, feedback, text feedback, screencast feedback, screencasting
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Hızla değişen ve gelişen teknolojik ilerlemeler, İngiliz Dili öğretimine birçok fırsat ve kolaylık sunmaktadır. Böylelikle, bu çalışmanın temel amacı, teknolojik bir gelişme olan ekran kaydı dönütünün, öğrencilerin ilgi ve tercihleri üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Ekran kaydı dönütü, daha klasik bir dönüt modu olan metin dönütle karşılaştırılarak iki dönüt modu hakkında üniversite birinci sınıf öğrencilerinin tercih ve algıları araştırılmıştır. Bu süreçte, üniversite birinci sınıftaki 15 öğretmen adayının, İkinci Dilde Yazma dersinde, dört yansıtıcı günlük ödevleri için iki dönüt modunda da dönütler verilmiştir. Dönem sonunda öğrencilerin algı ve tercihlerinin bulunduğu veriler; anket, açık uçlu sorular ve röportaj aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, karma yöntem kullanılarak ve iki başlığa ayrılarak analiz edilmiştir. İlk olarak nitel veriler kodlama tekniğiyle incelenirken, ikinci olarak nicel veriler SPSS-23 kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler göstermektedir ki ekran kaydı dönütünün; metin dönütle karşılaştırıldığındaki anlaşılırlık, gelecekte kullanılma, motivasyon, dil farkındalığı ve duygusal yakınlık açısından üstünlükleri olsa da uyumsuz dosya uzantıları ve uzun yükleme sorunları nedeniyle pratik olmaması gibi zayıf tarafları da bulunmaktadır. Bu avantajlara ve dezavantajlara rağmen öğretmen adaylarının tercih ve algıları, günümüzde hala önemsenmeyecek derecede de olsa metin dönütün lehine görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Fast developing technological advances offer many opportunities and facilities to English Language Teaching. In this respect, the main purpose of this study is to investigate the effect of screencast feedback, which is a technological advancement, and text feedback on students' preferences and perceptions. The preferences and perceptions of freshman college students about screencast feedback and text feedback were investigated by comparing screencast feedback with text feedback, which is a more classical mode of feedback. Two modes of feedback were given to 15 first-year teacher candidates at a state-run university in this process for their four journal reflections in the second language writing course. At the end of the semester, the data about the students' perceptions and preferences were collected through questionnaires, open-ended questions, and interviews. The data obtained were analysed by dividing into two headings and using the mixed methods. Firstly, qualitative data were analysed by coding technique, and secondly, quantitative data were analysed by using SPSS-23. The analysis shows that although screencast feedback has advantages, as compared to text feedback, in terms of clarity, future use, motivation, language awareness, and emotional intimacy, it also has weaknesses such as impracticality due to incompatible file extensions and slow upload problems. Despite these advantages and disadvantages, the freshmen's preferences and perceptions seem to be in favor of text feedback today although the difference is still negligible.