Implementation of multiple intelligences based instructional techniques in developing and teaching buoyancy concept to 7th grades
7. sınıflarda kaldırma kuvveti kavramını geliştirmede ve öğretmede çoklu zeka temelli öğretim teknikleri uygulaması
  1. Tez No: 119261
  2. Yazar: BERNA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSNİYE DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: multiple intelligences theory, buoyancy concept, science attitude, science education IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
öz 7. SINIFLARDA KALDIRMA KUVVETİ KAVRAMINI GELİŞTİRMEDE VE ÖĞRETMEDE ÇOKLU ZEKA TEMELLİ ÖĞRETİM TEKNİKLERİ UYGULAMASI Güneş, Berna Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hüsniye Demircioğlu Temmuz 2002, 127 sayfa Bu çalışma, Çoklu Zeka temelli öğretim tekniklerine dayalı öğretimin, yedinci sınıf öğrencilerinin tutumlarındaki ve kaldırma kuvvetini öğrenmelerindeki değişimleri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma metodu kullanılmıştır. Veri toplamak için, gözlem ve doküman incelemesi yapılmıştır. Veri kaynağı olarak, yazılı dokümanlar, video kayıtları, fen tutum ölçeği, kaldırma kuvveti başarı testi, çoklu zeka envanteri kullanılmıştır. Çalışma sonunda betimsel analiz yapılmıştır. Ortalama, ortanca, tepedeğer, standard sapma ve etki büyüklüğü değerleri hesaplanmıştır Bu çalışmanın ömeklemini Ankara'da bir özel okuldaki aynı öğretmenin üç farklı sınıfından 75, 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Uygulama için kaldırma kuvvetiyle ilgili sınıf ve laboratuvar etkinlikleri, çoklu zeka kuramının zekalarının kullanılmasına fırsat sağlayacak şekilde ayrıntılı olarak hazırlanmıştır. Bütün öğrencilere aynı öğretmen tarafından aynıöğretim verilmiştir. Bu çalışmaya şu iki soru yön vermiştir:“ Çoklu zeka temelli öğretim teknikleri öğrencilerin fen tutumlarını nasıl değiştirir?”,“Çoklu zeka temelli öğretim teknikleri öğrencilerin başarılarını nasıl değiştirir?”Bu sorulara cevap vermek için, video kayıtlarından gözlemler yapılmış ve bulgular yazılı dokümanlarla karşılaştırılmıştır. Sonuçlar sayısal verilerle de desteklenmiştir. Çoklu zeka temelli öğretim tekniklerinin, öğrencilerin fen tutumlarını olumlu değiştirdiği, öğrenci başarısında artış sağladığı görülmüştür, istatistiksel sonuçlar da çoklu zeka temelli öğretim tekniklerinin tek başına uygulandığında başarılı olduğunu, farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Anahtar Kelimeler çoklu zeka kuramı, kaldırma kuvveti, fen tutumu, fen öğretimi VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF MULTIPLE INTELLIGENCES BASED INSTRUCTIONAL TECHNIQUES IN DEVELOPING AND TEACHING BUOYANCY CONCEPT TO 7th GRADERS Güneş, Berna Ms., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supevisor: Assist Prof Dr. Hüsniye Demircioğlu July 2002, 127 pages This study was conducted to examine the changes in 7th grade students' attitudes, their learning of buoyancy concept upon the Multiple Intelligences based instructional techniques. Qualitative research method was employed. For data collection, observations from videotape records, written documents, science attitude scale, buoyancy achievement test, Ml inventory were used as data sources. Descriptive statistics were done to calculate mean, median, mode, standard deviation, effect size as data analysis. The participants of this study consisted of 75 seventh grade students from three classes of a private school in Ankara. Classroom and laboratory activities related with buoyancy concept were elaborated to provide opportunities across a range of multiple intelligences. Ail students received the same instruction from the same instructor. Three questions guiding the study were:“How does the Ml based instructional techniques change students' attitudes?”"How does the Ml based instructional techniques change students' achievement ? In order to answer the iiiquestions, researcher made observations from videotape records and compared her findings with the written documents. It was seen that, the Ml based instructional techniques changed students' attitudes towards science positively. This kind of instruction also provided an increase in students' science achievement. Statistical results revealed that Ml based instructional techniques was successful when it was applied alone.