The Effects of time perception on the design and use of architectural spale
Zaman algısının mimari mekan tasarımı ve kullanımı üzerindeki etkileri
- Tez No: 119263
- Danışmanlar: DR. ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: time, temporality, space, revolutions of understanding time, transformation, architecture, public, personal, speed
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Zaman ve mekan mimarlığın temel öğeleri olup, zaman algısı gündelik hayata değişiklikler empoze ederek, dolaylı ve dolaysız biçimlerde, inşa edilen çevreyi belirler. Bu tez, zamanın kuruluş biçiminin mekanik ve daha sonra dijital zaman anlayışıyla değiştiğinin üzerinde durmakta ve bu durum çalışmanın sınırlarını belirleyen saat kulesi ve cep telefonu ile örneklendirmektedir. Zaman algısının etkileri, günümüze ait“Yapay Zeka Çağı”ve yeni dönemi açıklayabilmek amacıyla Birinci, İkinci ve Üçüncü Endüstri Devrimleri bağlamında verilmektedir. Mimarlıkta yaşanan dönüşümlere ışık tutabilmek için, kozmik, kamusal ve kişisel zaman kuruluşları, mekansal yansımalarıyla birlikte aktarılmaktadır. Amaç, günümüz mimari mekanlarının kurgulanmasında, değişmekte olan dinamikleri gözler önüne sererek, mimarlar için bir içgörü oluşturmak ve onlara yeni zamana özgü iç değerler konusunda bir anlayış zemini oluşturmaktır. Anahtar Kelimeler zaman, zamansallık, mekan, zaman algısı ve deneyiminde devrimler, dönüşüm, mimarlık, kamusal, kişisel, hız.
Özet (Çeviri)
Time and space are the basic and everlasting themes of architecture and our perception of time determines the buiit environment by imposing changes on our everyday lives. This thesis stresses that the way of constructing time changes with the mechanical and then digital understanding of time and here they are exemplified with clock tower and mobile phone, which limits the study. The effects of time perception are explored with an understanding of the First, Second and Third Industrial Revolutions, in order to clarify the contemporary“Artificial Intelligence Age”and the new period. To shed light on the transformations in architecture, cosmic, public and personal time constructions are discussed with their spatial reflections. Throughout the thesis, by dwelling on the changing dynamics of time and its perception, it is intended to reveal the substantial importance and direct influence of time perception, to provide architects insight to understand the everyday influence of time and temporality.