Organizational effectiveness in Turkish construction companies: An artificial neural network based prediction model
Türk inşaat şirketlerinde organizasyonel etkinlik: Yapay sinir ağlarına dayalı bir tahmin modeli
- Tez No: 119262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL, YRD. DOÇ. DR. İREM DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organizasyonel etkinlik, organizasyonel performans, yapay sinir ağlan, çoklu doğrusal regresyon. VI, Organizational effectiveness, organizational performance, artificial neural networks, multiple linear regression. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
oz TÜRK İNŞAAT ŞİRKETLERİNDE ORGANİZASYONEL ETKİNLİK: YAPAY SİNİR AĞLARI TEKNİĞİNE DAYALI BİR TAHMİN MODELİ KIZILTAŞ, Semiha Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Talat BİRGÖNÜL Yardımcı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İrem DİKMEN Kasım 2002, 173 sayfa Tüm dünya çapında göze çarpan rekabet ortamı, şirketleri uzun vadede devamlılıklarını sağlamak için gerekli önlemleri almaya zorlamıştır. Uzun vadede hedefleri belirlemek, stratejileri tanımlamak, pazar fırsatlarından yararlanma yeteneğine, yüksek esneklik ve adaptasyon kapasitesine sahip olmak, organizasyonel etkinliğe ulaşabilmek için gerekli olan kriterlerden sadece bazılarıdır. Güçlü rekabet ile başedebilen ve böylece uzun süreçte ayakta kalabilen şirketler etkin organizasyonlardır. Bu tez çalışmasının ana amaçlarından biri, inşaat şirketlerinin etkin organizasyonlar geliştirebilmesi için katkıda bulunabilecek kavramsal bir model geliştirmektir. Bu modele bağlı kalarak, organizasyonel etkinliğin tanımı şu şekilde yapılmıştır. Organizasyonel etkinlik, dış kuvvetler ve çevresel etkenlerin etkisine rağmen, bir şirketin uzun vadede hedeflerine ulaşabilmesi için en uygun stratejilerin,organizasyonel yapının ve yönetim sistemlerinin belirlenip kullanılması, en uygun kültür ve kaynakların geliştirilmesi olarak tanımlanabilir. (Şirketlerin uzun vadedeki hedeflerine örnek olarak, yatırımcılara beklenen karlılığı sunmak, projeleri zamanında, beklenen kalitede ve bütçede tamamlamak verilebilir), önerilen model, organizasyonel etkinliği, strateji, yapı, kültür/ortam ve kaynaklar olarak 4 başlık altodaki faktörlerden etkilenen, bir girdi/çıktı sistemi olarak düşünmektedir. Kaynaklar, sisteme girdi olarak alınır ve yapım süreçleriyle çıktıya dönüştürülür. Organizasyonel etkinlik ise, şirket strateji, yapı ve kültürüyle şekillenen bu dönüşüm işleminde yatmaktadır. Bunlara ek olarak, önerilen modelden yola çıkarak, organizasyonel etkinliği belirleyen en önemli parametreler toplanmış ve bu parametreler yapay sinir ağlan (YSA) ve çoklu doğrusal regresyon (ÇDR) tahmin modellerinde girdi/bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Bu tez çalışmasının bir diğer öncelikli amacı, Türk İnşaat şirketlerinde organizasyonel etkinliğin derecesini belirleyen, güvenilir tahmin modelleri geliştirmektir. Bu nedenle, genel müteahhitlik hizmeti veren, orta-büyük ölçekli Türk şirketleri arasında yapılan anket çalışmasının sonuçlan kullanılarak, YSA tekniğine dayalı bir tahmin modeli ve YSA modelinin güvenilirliğini kanıtlamak için ise ÇDR analizine dayalı bir diğer model geliştirilmiştir. Bu tez kapsamında yapılan anket çalışması ile oluşturulacak olan tahmin modellerine gerekli verinin toplanması amaçlanmıştır. Bu tahmin modelleri, inşaat şirketlerinin güncel etkinlik seviyelerini ölçmeleri, etkinliği belirleyen faktörler açısından eksik yönleri hakkında bilgilendirilmeleri ve organizasyonel etkinliklerini artırma süreçlerinde, karar verme konumundaki kişilerin bu eksik yönlere öncelik vermeleri için bir karar destek sistemi olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORGANIZATIONAL EFFECTIVENESS IN TURKISH CONSTRUCTION COMPANIES: AN ARTIFICIAL NEURAL NETWORK BASED PREDICTION MODEL KIZILTAŞ, Semiha M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat BÎRGÖNÜL Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. İrem DİKMEN November 2002, 173 pages The marked rivalry observed all over the world has forced the organizations to take necessary precautions for ensuring long-term sustainability. Defining long term objectives, formulating strategies, having ability to benefit from market opportunities, high flexibility and adaptability capacities are some of the requirements for attaining organizational effectiveness. They are the effective organizations that can handle the intense rivalry and therefore, survive in the long run. One of the major aims of this thesis is to propose a conceptual framework for construction companies to help them in developing effective organizations. Staying within this framework, the following definition for organizational effectiveness has Ulbeen derived. Organizational effectiveness is the selection and utilization of strategies, structure and management styles, developing culture and capabilities most appropriate for the organization to be able to reach its long term objectives in the existence of external forces and environmental influences (providing expected profit levels for investors, completing projects on time, within budget and with expected quality are examples of some long term objectives). The proposed framework considers organizational effectiveness as an Input/Output (I/O) system where the system is affected from factors collected under 4 headings, namely, strategies, structure, culture/climate and capabilities. Capabilities and resources are taken as inputs by the system, converted into the outputs by construction processes. Organizational effectiveness lies in this transformation process, where the strategies, structure and culture of the organization shape the process. Moreover, based on this framework, most significant variables that determine organizational effectiveness have been collected and used as inputs/independent variables for the artificial neural network (ANN) and multiple linear regression (MLR) prediction models. Another objective of this study was to develop a reliable model for predicting the level of organizational effectiveness for Turkish construction companies. For this purpose, two prediction models based on ANN and MLR analyses have been constructed by using the survey results conducted among medium-big size Turkish general contractor companies. The designed questionnaire was intended to obtain necessary data for input and output parameters. These models have been proposed as decision support systems for construction companies to assess their current level of effectiveness, inform them for the deficient areas in terms of input parameters and help the decision-makers to give priority to these deficient areas while improving their effectiveness levels.