Investigation of shaw process mold making technique
Shaw proses kalıp yapım tekniğinin incelenmesi
- Tez No: 119278
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hassas döküm, Seramik kalıplama, Shaw yöntemi, Etil silikat VI, Precision casting, Ceramic molding, Shaw process, Ethyl silicate IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz SHAW PROSES KALIP YAPIM TEKNİĞİNİN İNCELENMESİ Güner, Fatih Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ekrem SELÇUK Eylül 2002, 83 sayfa Bu çalışma, hassas döküm endüstrisinde kullanılan ve seramik kalıp üretim yöntemlerinden biri olan Shaw yöntemi ile üretilen kalıplar hakkındadır. Araştırmada, özellikle, seramik kalıp özellikleri ve bu kalıplarla üretilen döküm parçalarının yüzey özellikleri üzerinde durulmuştur. Kalıpların üretiminde, bağlayıcı olarak hidrolize edilmiş etil silikat, refrakter malzesi olarak ince taneli zirkon, ince ve kaim taneli molokit karışımının farklı kompozisyonları ve hızlandırıcı olarak amonyum karbonatın farklı yüzdelerine (%2, %3, %4, %5) sahip çözeltileri kullanılmıştır. Döküm parçalarının üretiminde seramik ve bezir yağlı maça kumundan üretilen üst dereceler kullanılmıştır.Farklı yüzdelere sahip amonyum karbonat çözeltilerinin ve farklı kompozisyonlara sahip refrakter malzemelerinin, kalıp özellikleri üzerindeki etkilerini anlayabilmek için, değişik kompozisyonlara sahip kalıp numunelerine, yüzey pürüzlülük testi, sertlik testi, gözeneklilik testi ve mikroskopik (optik) analizler uygulanmıştır. Yüzey pürüzlülük testi farklı üst dereceler kullanılarak üretilen döküm parçalarına da uygulanmıştır. Testler sonrası sonuçlar birbirleri ile karşılaştırılmış, seramik kalıpların yüzey kalitelerinin artan zirkon miktarı ile arttığı, kalıp sertlik değerlerinin artan zirkon miktarı ve artan hızlandırıcı yüzdesi ile azaldığı, kalıptaki gözeneklilik yüzdesinin artan hızlandırıcı yüzdesi ile arttığı fakat refrakter kompozisyonu ile değişmediği ve seramik üst derece ile dökümü yapılan parçaların yüzey kalitelerinin, maça kumundan üretilmiş üst dereceler ile dökümü yapılan parçaların yüzey kalitelerinden daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF SHAW PROCESS MOLD MAKING TECHNIQUE Güner, Fatih M.Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ekrem SELÇUK September 2002, 83 pages This study is based on molds produced with the Shaw process, which is among the ceramic mold making processes used in precision casting industry. The emphasis is on the properties of ceramic molds and the surface properties of the cast parts produced with these molds. In the production of the molds hydrolysed ethyl silicate as binder, the mixture of fine grained zircon, fine and coarse grained molochite as refractory materials and solutions of ammonium carbonate with different percentages (2%, 3%, 4%, 5%) as accelerator were used. In the production of cast parts, copes produced from ceramics and oil bonded silica sand were used. In order to find out the effects of the ammonium carbonate solutions of different percentages and the refractory materials of different compositions on the properties of molds; surface roughness test, hardness test, porosity test and microscopic iii(optic) analyses have been applied on mold samples with different compositions. The surface roughness test has been applied to the cast parts produced with different copes. After the comparison of the test results, it was observed that the surface qualities of ceramic molds improves with increasing zircon amount; the mold hardness values decrease with increasing accelerator percentage, the porosity percentage increases with increasing accelerator percentage but does not change with refractory material amount, and that the surface qualities of cast parts produced with ceramic copes are better than surface qualities of cast parts produced with oil bonded silica sand copes.