Powder metallurgy of CuAlNi shape memory alloys
CuAlNi şekil bellekli alaşımların toz metalurjisi
- Tez No: 119279
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR BOR, PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şekil Bellekli Cu-Al-Ni Alaşımları, Toz Metalürjisi, Sinterleme, Gözenek Oluşumu, Sıcak Haddeleme VI, Cu-Al-Ni Shape Memory Alloys, Powder Metallurgy, Sintering, Pore Formation, Hot Rolling IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz ŞEKİL BELLEKLİ CuAlNi ALAŞIMLARININ TOZ METALÜRJİSİ Esen, Ziya Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir Bor Y. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgehan Ögel Ağustos 2002, 100 sayfa Bu çalışmada, şekil bellekli CuAlNi alaşımlarının saf Cu, Al ve Ni tozlan kullanılarak klasik toz metalürjisi yöntemi olan soğuk presleme ve sinterleme ile üretilebilirliği araştırılmıştır. Bu yöntemin, CuAlNi alaşımlarının sıcak haddelenmesi sırasında oluşan ve alüminyum toz parçacıklarının olduğu yerlerde oluşan gözeneklerden kaynaklanan yüzey çatlaklarından dolayı uygun olmadığı tesbit edilmiştir. Gözenek oluşumunu araştırmak amacıyla Cu-Al sisteminde toz karışımı ve hacimli numuneler kullanılarak çeşitli sıcaklıklarda atomik yayınma deneyleri yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda sinterleme sırasında oluşan intermetalik fazlar ve bu fazların büyüme kinetiği belirlenmiştir. Ayrıca, alüminyum toz parçacıklarınınmerkezinde oluşan gözeneklerin alüminyumun yayınma sonucu katılaşarak büzülmesiyle oluştuğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, çeşitli sinterleme parametrelerinin Cu-Al ve Cu-Al-Ni sistemlerinin sinterlenebilirliğine etkisi araştırılmıştır. İç yapı incelemeleri ve yoğunluk hesaplamaları bu sistemlerin maksimum yoğunluğa sinterlenemediğini ve gözenek oluşumunun engellenemediğini göstermiştir. Numulerdeki şişme veya çekmenin ısıtma hızına bağlı olduğu görülmüş ve Cu-Al alaşımlarının sinterleme sıcaklığına yavaş ısıtılmasının şişmeye neden olduğu bulunmuştur. Diğer yandan yavaş ısıtılan Cu-Al-Ni alaşımlarında sinterleme sonrası şişmeye rastlanmamıştır. Fakat sinterleme sıcaklığına hızlı ısıtılan numuneler yavaş ısıtılanlara göre daha fazla yoğunlaşma göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POWDER METALLURGY OF CuAINi SHAPE MEMORY ALLOYS Esen, Ziya M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Şakir Bor Co-Supervisor: Prof. Dr. Bilgehan Ögel August 2002, 100 pages The present study is undertaken to investigate the producibility of Cu-Al-Ni shape memory alloys starting from elemental Cu, Al, Ni powders using powder metallurgical route of cold compaction and sintering. It has been concluded that, this method is not suitable for the production of Cu-Al-Ni shape memory alloys because of hot rolling surface cracks that was attributed to the pores formed at original position of Al powder particles. To investigate the reason of the pore formation various diffusion experiments at different temperatures were carried on bulk form and powder mixture of Cu-Al system. The intermetallic phases that form during sintering were identified and their mgrowth kinetics were determined. The pores at the original position of the Al particles melted during sintering imply that the pores are due to shrinkage during diffusional solidification of aluminum. When the liquid Al was not confined to a volume limiting its shrinkage in the diffusion experiments, no porosity was observed. Moreover, the effect of various sintering parameters on sinterability of Cu-Al and Cu-Al-Ni systems were investigated. Microstructural examination and density measurements showed that these systems cannot be sintered to full density and pore formation cannot be prevented. However, it was observed that swelling or shrinkage of compacts depends on heating rate. It has been found that slowly heating to the sintering temperature results in swelling in Cu-Al alloys. On the other hand, swelling was not seen in slowly heated Cu-Al-Ni alloys after sintering. But, compacts rapidly heated to sintering temperatures exhibited better densification behavior compared to slowly heated compacts.