De-centering the human model in the virtual environment a non-anthropocentric approach to technology and the virtual medium
İnsan modelinin merkezi konumunu sanal mekanda kaybetmesi: Teknoloji ve sanal ortamda insan-merkezci olmayan bir yaklaşım
  1. Tez No: 119281
  2. Yazar: MELTEM MİMARSİNANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP MENNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan modeli, İnsan-merkezci / İnsan-biçimci, Teknoloji, Sanal Gerçeklik, Temsil iv, Human Model, Anthropocentrism / Anthropomorphism, Inhuman, Technology, Virtual Reality, Representation m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
öz İNSAN MODELİNİN MERKEZİ KONUMUNU SANAL MEKANDA KAYBETMESİ: TEKNOLOJİ VE SANAL ORTAMA İNSAN-MERKEZCİ OLMAYAN BİR YAKLAŞIM Mimarsinanoğlu, Meltem Yüksek Lisans., Mimarlık Bölümü Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zeynep Mennan Mayıs 2002, 134 sayfa Bu çalışma insan temsilinin ve insan modelinin mimarlıktaki sürekliliğinin araştırmasıdır. Descartes'ın akıl-beden ikilemi ile başlayıp sanal ortamın çıkışına kadar gelen süredeki insan temsilleri, insan-merkezci bir disiplin olarak tanımlanan mimarlık dahil olmak üzere tüm insan bilimlerinin kilit taşım oluşturan insan modelinin oluşmasına neden olur. Bu tez mimarliğin insan-merkeci ve insan- biçimci yönlerine odaklanarak insan modelinin olası çözülmesini ve merkezcil önemini kaybetmesini, J.F.Lyotard'ın tekno-bilimler ile ilgili olarak geliştirdiği tartışma üzerinden incelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DE-CENTERING THE HUMAN MODEL IN THE VIRTUAL ENVIRONMENT: A NON-ANTHROPOCENTRIC APPROACH TO TECHNOLOGY AND THE VIRTUAL MEDIUM Mimarsinanoğlu, Meltem M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Zeynep Merman May 2002, 134 pages This study is an exploration into human representation and preservation of the human model in architecture. Starting with Descartes' mind-body dualism, and continuing in the virtual medium, the representation of the human resulted in the formation of the human model, a seemingly immutable keystone of all human sciences including architecture, defined as an anthropocentric discipline. This thesis will focus on anthropocentrism and anthropomorphism in architecture in order to question their possible de-centering and the dissolution of the human model through J.F. Lyotard's discussion of the“inhuman”developing with the techno- sciences.