Physicochemical study on the genera, acantholimon, astragalus and ranunculus
Acantholimon, astragalus ve ranunculus cinslerinin fizikokimyasal incelenmesi
- Tez No: 119292
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DOĞAN, PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ranunculus, Acantholimon, Astragalus, FT-IR spektroskopisi, Ranunculus, Acantholimon, Astragalus, FT-IR spectroscopy
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz ACANTHOLIMON, ASTRAGALUS VE RANUNCULUS CİNSLERİNİN FİZİKOKİMYASAL İNCELENMESİ TÜRKER, Sevgi M.S.c, Department of Biological Sciences Supervisor: Prof. Dr. Musa DOĞAN Co-Supervisor: Prof.Dr.Feride Severcan Nisan 2002, 106 sayfa Ranunculus, Acaniholimon and Astragalus cinsleri angiosperm bitkilerdendir ve bu cinslerin baza türleri Türkiye'de yetişmektedir. Ranunculus ve Acaniholimon süs bitkisi olarak, Astragalus ise ilaç sektöründe kullanılırlar Son zamanlarda bitkileri tanımlamak ve sınıflandırmak için bir çok teknik kullanılmıştır. Bu çalışmada, amacımız farklı bir teknik olan Fourier Transform İnfirared Spektroskopisi taksonomik çalışmalarda kullanılmasını sağlamaktır.Sonuçlara göre, aynı cinse ait türlerin spektrumları benzer oldukları halde aynı cinsten olup farklı bölgelerden toplanmış olan türlerin spektrumlarında farklılıklar gözlenmiştir. Ek olarak, aynı bitkinin farklı bölgelerinden alınmış yaprakların spektrumlarında çok fazla benzerlik göstermiştir. Astragalus, Ranunculus and Acantholimon cinslerinin spektrumlarının detaylı analizi her cins için bant pozisyonları, band genişlikleri, band şiddetleri ve bazı bantların oranları açısından birçok faklılıklar göstermiştir. Hücre membranı yapısı açısından Ranunculus cinsinin en düzenli olduğu ve aynı cinsin membran yapısındaki lipid konsantrasyonun en fazla olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra Acantholimon cinsi selüloz konsantrasyonu açısından en yoğun olanıdır. Ranunculus ve Astragalus cinslerinin DNA moleküllerindeki fosfodiester gruplarında hydrojen bağı fazlalığı ortaya çıkmıştır. Protein konsantrasyonu Astragalus ve Ranunculus cinslerinde Acantholimon cinsinden daha fazladır. Astragalus cinsinin lignin konsantrasyonu diğerlerine oranla en fazladır. Bu çalışma göstermiştir ki, Fourier Transfrom infrared Spektroskopisi farklı cinslerden olan, konformasyonal ve yapısal değişiklikler gösteren bitkileri makromoleküler dataya dayanarak tanımlayan duyarlı ve pratik bir metoddur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYSICOCHEMICAL STUDY ON THE GENERA, ACANTHOLLMON, ASTRAGALUS AND RANUNCULUS TURKER, Sevgi M.S.C., Department of Biological Sciences Supervisor: Prof. Dr. Musa DOGAN Co-Supervisor: Prof.Dr.Feride Severcan April 2002,106 pages Ranunculus, Acantholimon and Astragalus are angiosperm plants whose some species grow in Turkey. Ranunculus and Acantholimon have ornamental importance while Astragalus is an important pharmaceutical genus. Recently, several techniques have been used to identify and classify plants. In this study, we aimed to propose a different non invasive and rapid technique, namely Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) for taxonomic studies.FT-IR spectroscopy were applied to some species from Ranunculus, Acantholimon and Astragalus, which were collected from different regions and on different date's from were examined. The results revealed that the spectra of the species from the same genus were observed similar while the spectra of the species from the same genus, which were collected from different regions, were different. In addition, the spectra of leaves taken from different parts of the same plant were found to be similar. The detailed analysis of FT-IR spectra of Astragalus, Ranunculus and Acantholimon revealed significant differences in the position of the bands, the band width values, the signal intensities values and the signal intensities raitos for each genus. The most ordered membrane structure was seen in Ranunculus. Furthermore, the lipid concentration is the highest for the genus, Ranunculus. Whilst, the highest amount of cellulose was detected only in Acantholimon. An increase in the number of hydrogen bonded phophodiester groups of the DNA molecules was observed in Ranunculus and Astragalus. The concentration of protein was higher in Astragalus and Ranunculus species than Acantholimon. Astragalus contains highest lignin molecules in comparison to the other genera. The present study shows that Fourier Transform Infrared Spectroscopy is a sensitive and practical method in identifying different genera on the basis of macromolecular data, which reveals the structural and conformational differences.