Impact modification of nanocomposites with epoxy matrix
Epoksi matriksli nanokompozitlerin darbe dayanımının iyileştirilmesi
- Tez No: 119324
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER, YRD. DOÇ. DR. GÖKNUR BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nanokompozit, Epoksi Nanokompozitleri, Darbe Dayanımı Geliştirilmesi, Mekanik Özellikler, Polieter Poliol, Montmorillonit, Nanocomposite, Epoxy Nanocomposites, Impact Modification, Mechanical Properties, Polyether Polyol, Montmorillonite IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
EPOKSI MATRIKSLİ NANOKOMPOZITLERIN DARBE DAYANIMININ İYİLEŞTİRİLMESİ Işık, Işıl Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Göknur Bayram Eylül 2002, 116 sayfa Nanokompozitler, tane-dolgulu, dağılan taneciklerin en az bir boyutunun nanometre boyutunda olduğu polimerlerdir. Polimer nanokompozitler, nanometre büyüklüğündeki bu dağılımdan dolayı, dolgu maddesinin düşük hacımsal oranlarında bile, mekanik, fiziksel, ısıl ve bariyer özellikler bakımından saf polimerlere ve geleneksel kompozitlere oranla önemli gelişmeler gösterirler. Bu çalışmada, epoksi reçine, organik olarak modifiye edilmiş kil ve polieter poliolden oluşan yeni nanokompozitler, polieter poliol ve sertleştiricinin değişik karıştırma sıralarıyla karıştırılmasıyla sentezlenmiştir. Çalışma sırasında, bisfenol-A yapısındaki epoksi reçine, ağırlıkça yüzde 1, 3, ve 5 oranında, kuarternar alkilamonyum iyonuyla modifiye edilmiş kil ile karıştırılmış, ağırlıkça yüzde 1 ile 7 oranındaki polieter poliol daha sonra karışıma eklenmiştir.XRD analizleri, kil tabakaları arasındaki mesafenin, yarı açılmış nanokompozitlerin sentezlendiğini gösteren bir şekilde, 18.35 Â dan 38.21 Â'a çıktığını belirlemiştir. Kil tabakaları arasındaki bu mesafe, polieter poliol miktarına göre değişmemiştir. Taramalı Elektron Mikroskobu fotoğraflarından montmorillonit, epoksi ve poliol olmak üzere üç ayrı faz gözlenmiştir. Reçinenin darbe kuvveti kilsiz örneklerde, % 7 polieter poliol eklendiğinde % 160 kadar artmaktadır. Kil ve polieter poliolun birlikte kullanıldığı örneklerde darbe kuvveti maksimum göstermiştir. Çekme ve esneme modülleri artan kil oranıyla artmakta, polieter poliol oranıyla da maksimum göstermektedir. Optimum özellikler yaklaşık %1 polieter poliol ve %1 montmorillonit karışımında gözlenmiştir. Sertleştirici ile polieter poliolün değişik karıştırma sıralarının mekanik özelliklere önemli bir etkisi görülmemiştir. DSC diagramları, kompozitlerin camsı geçiş sıcaklığının artan kil ve polieter poliol oranlarıyla birlikte artığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACT MODIFICATION OF NANOCOMPOSITES WITH EPOXY MATRIX Işık, Işıl M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Göknur Bayram September 2002, 116 pages Nanocomposites are particle-filled polymers, in which at least one dimension of the dispersed particles is in the nanometer range. Because of their nanometer-size dispersion, polymer nanocomposites exhibit significant effects on mechanical, thermal, physical and barrier properties at very low volume fractions of fillers when compared with pure polymers or conventional composites. In this study, a new nanocomposite material composed of epoxy resin, organically modified clay, and polyether polyol was synthesized by two different mixing orders of curing agent and polyether polyol. During the study, diglycidyl ether of bisphenol-A (DGEBA) type epoxy resin was mixed with 1, 3 and 5 weight % quarternary alkylammonium modified montmorillonite. Then, polyether polyol was added to the mixture in the 1-7 % by weight. mXRD patterns showed that the interlayer spacing of montmorillonite was expanded from 18.35 Â to 38.21 Â, indicating intercalation. Interlayer spacing of the intercalated clay did not change with respect to the impact modifier content. From the SEM micrographs of the nanocomposites, three distinct phases of montmorillonite, epoxy and polyol rich domains were observed. The impact strength of the neat resin increased by 160 % at 7 weight % polyether polyol in samples with no clay. In samples with both clay and polyether polyol, impact strength showed a maxima with respect to impact modifier content. Tensile and flexural modulus increased with increasing filler loading, and they showed a maxima with the polyether polyol content. Optimum properties were obtained at approximately 1 % impact modifier and 1 % montmorillonite content combination. Different orders of mixing polyether polyol with hardener did not significantly affect the mechanical properties. DSC analysis showed that Tg increased with respect to both polyether polyol and montmorillonite content.