A Behavior-based design for purposeful navigation and map construction
Amaçlı gezinim ve harita oluşturulması için davranış-tabanlı bir tasarım
  1. Tez No: 119325
  2. Yazar: ÖZGÜR ALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA NUR ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Özerk robotlar, davranış-tabanlı robotbilim, gezer robotlar, topolojik haritalar, amaçlı gezinim, Autonomous robots, behavior-based robotics, mobile robots, topo logical maps, purposeful navigation. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZ AMAÇLI GEZİNİM VE HARİTA OLUŞTURULMASI İÇİN DAVRANIŞ-TABANLI BİR TASARIM Alan, Özgür Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ferda Nur Alpaslan Ağustos 2002, 66 sayfa Bilgi gösteriminin davranış-tabanlı sistemlere entegrasyonu üst düzey zeka göste rimi için kaçınılmazdır. Haritalar, üst düzey amaçların başarılmasında en yararlı bilgi gösterim şeklidir. Bu çalışma, gezer robotların topolojik harita oluşturması ve özerk dolaşımını sağlamak amaçlı, şema teorisi ve bütünü kapsama yapısından etkilenen davranış-tabanlı bir yaklaşım sunuyor. Davranış-tabanlı denetleyici özellikle iç ortamlarda dolaşmak ve labirent benzeri ortamlarda amaçlı ve güvenli gezmek amacıyla tasarlandı. Topolojik harita ortamın özelliklerinden dolayı kavşaklardan ve koridorlardan oluştu. Tasarlanan davranış-tabanlı denetleyici, algılayıcı türevli topolojik bir harita oluşturmanın dışında bu haritanın kul lanımıyla ziyaret edilmeyen yerlerinin gezilmesini de amaçlıyor. Denetleyici, sekiz adet yakınlık algılayıcı, renkli kamera, odometri ve pusula ile donatılmış Khepera adında gerçek bir robot için tasarlandı. Bu sistem, Khep era isimli gerçek robotun kullanımına izin veren Webots 2.0 adında bir benzeti cide test edildi ve amaçlanan tüm görevler yapılan deneylerde robot tarafından yerine getirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A BEHAVIOR-BASED DESIGN FOR PURPOSEFUL NAVIGATION AND MAP CONSTRUCTION M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ferda Nur Alpaslan August, 66 pages Integration of knowledge representation into behavior-based systems is inevitable to present high level intelligence. The maps are the most useful way of represent ing knowledge to achieve high level goals. This work presents a behavior-based approach, inspired by subsumption architecture and schema theory, for topo logical map construction and autonomous navigation for mobile robots. The behavior-based controller was specifically designed for indoor exploration tasks and purposeful safe navigation in a maze-like environment. The building blocks of the topological map are junctions and corridors because of the features of the environment. The behavior-based controller does not only aim to build a sensor-derived topological map but also aims to employ this map in exploring the unvisited areas and navigation. The controller is designed for a real robot called Khepera equipped with eight proximity sensors, a color camera, odometry sensors, and a compass. The controller was tested on a simulator called Webots 2.0, which allows to use the real robot Khepera. All of the tasks are achieved by the robot in the experiments. m