Autolytic and proteolytic yeast biomass degradation
Maya biyokütlesinin otolitik ve proteolitik parçalanması
  1. Tez No: 119337
  2. Yazar: CEYLAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HAMAMCI, DOÇ. DR. UFUK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Saccharomyces cerevisiae, Otoliz, Proteoliz, Etil asetat, Maya özütü, Alkalaz 2.4L, Orbaproteaz P10 vı, Saccharomyces cerevisiae, Autolysis, Proteolysis, Ethyl acetate, Yeast extract, Alcalase 2.4L, Orbaprotease P10 IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz MAYA BÎYOKÜTLESÎNİN OTOLİTİK VE PROTEOLİTİK PARÇALANMASI ŞAHİN, Ceylan Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk HAMAMCI Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ufuk BAKTR Eylül 2002, 78 sayfa Maya özütü, ekmek ya da bira mayası hücresinin otolizi sonucunda elde edilen maddelerin çözünebilir kısmım temsil eder. Maya özütünün gıda endüstrisinde lezzet arttırıcı olarak kullanılmasının yanısıra, sağlıklı gıdalar ile mikrobiyolojik besi ortamları için vitamin ve diğer bazı besinlerin kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kuru ya da yaş ekmek mayası otolizi sürecini incelemek ve protein yıkıcı enzimler olan Alkalaz 2.4L ve Orbaproteaz PlO'un proteinleri de içeren hücre içi maddelerin ekstraksiyonuna etkisini incelemektir. Buna ek olarak, otolizi tetikleyici etkenler olan sıcaklık, plazmolize yol açan etmenler (etil asetat) ve süspansiyonun ilk pH değerininprotein yıkıcı enzimlerin ekstraksiyon verimi üzerine etkisi göz önüne alınmıştır. Protein yıkıcı enzimlerin kullanıldığı süspansiyonlar aynı zamanda otolize maruz bırakılmışlardır. Kuru ekmek mayası ile yapılan deneylerde sıkıştırılmış yaş mayanınkine oranla daha yüksek verim elde edilmiştir. En yüksek protein ekstraksiyon verimi % 47 olup bu değer kuru maya ile hazırlanmış, 55 °C de inkübe edilmiş, başlangıçta 100 mg kuru ağırlık/ml içeren ve başlangıç pH değeri 7 olan süspansiyonda elde edilmiştir. Aynı koşullarda yaş maya ile % 40 verim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOLYTIC AND PROTEOLYTIC YEAST BIOMASS DEGRADATION ŞAHİN, Ceylan M. Sc, Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk HAMAMCI Co-supervisor: Assoc. Prof Dr. Ufuk BAKIR September 2002, 78 pages Yeast extract represents the soluble components of the yeast cell obtained mostly by autolysis of baker's or brewer's yeast. It is used as a flavouring agent in the food industry and also as a source of vitamins and other nutrients in health foods and microbiological media. The objective of this study was to analyse the extend of either dried or fresh baker's yeast autolysis, and to examine the effects of proteolytic enzymes, Alcalase 2.4L and Orbaprotease P10, on extraction of intracellular materials including proteins. In addition, effects of autolysis promoters, temperature and plasmolysing agent (ethyl acetate), and initial suspension pH on extraction yields of proteolytic enzymes were also considered. Proteolytic enzyme added suspensions were also subjected to self-digestion. inExperiments performed with dried baker's yeast had higher yields than that of compressed fresh yeast. The highest protein extraction yield was 47 % with Alcalase 2.4L added suspension of dried baker's yeast with 100 mg dry wt/ml incubated at 55 °C and initial pH 7 and that for the compressed fresh yeast was 40 %.