Quantitative interconnection of structural sizing with aesthetic considerations in design of long spanning bridges
Geniş açıklıklı köprülerin tasarımında yapısal boyutlandırma ile estetik unsurların sayısal olarak birbirine bağlılığı
  1. Tez No: 119365
  2. Yazar: YAVUZ SUYOLCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÜNAY, DR. ERHAN KARAESMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, Köprüler, Geniş Açıklık, Öngerme, Köprü Tasarımı, Yapısal Boyutlandırma, Görünüm, Sayısal, İmrahor Vadisi Köprüsü, Tasarım Parametreleri, Aesthetics, Bridges, Long Span, Prestress, Bridge Design, Structural Sizing, Visual Appearance, Quantitative, Imrahor Valley Viaduct, Design Parameters
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Yapıların estetik özelliklerini etkileyen parametreleri tanımlayabilmek ve belirtebilmek için, mimarlık ve mühendislik alanlarında birçok çalışma yapılmıştır.“Görünüm - Yapısal Biçimlendirme ve Boyutlandırma”arasındaki ilişkinin en etkin bir şekilde ortaya çıktığı yapılar köprü yapıları olarak kendini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı köprü yapılarının estetiği ile ilgili ilkesel tanımları değerlendirmek ve bu tanımlar baz alınarak karşılaştırmalı ve sayısal bir çalışma yapmaktır. Bu tez, özellikle Ankara yakınlarındaki İmrahor Vadisi Köprüsü örneğinden hareketle yapılan bir dizi çalışmanın sonuçlarını karşılaştırmalı olarak sunmaktadır. İmrahor Vadisi Köprüsü, öncelikle yapım tekniği ve tasarım parametreleri açısından ele alınmıştır. Daha sonra tasarım boyutları değiştirilerek türetilen alternatif çözümler için tasarımlar özel yapısal analiz programları ile analiz edilmiştir. Bu alternatiflerdeki tasarımların yarattığı görsel etkilerin sonuçları gösterilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın sonuç bölümünde, köprü yapılarının görsel etkilerinin sayısal olarak araştırılması konusunda tavsiyelere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been several attempts to define the parameters influencing the aesthetic qualities of structures in architectural and engineering fields. Relationship of“Visual Appearance vs. Structural Form”found visible and impressive in examples of bridge structures. The objective of this study is to evaluate the principles related to aesthetics of bridge structures and to make a comparative and quantitative study based on these principles. The present thesis reports the results of such a study specifically regarding the Imrahor Valley Viaduct in Ankara, Turkey. The case of Imrahor Valley Viaduct has been first overviewed with its construction technique and design parameters. Then, design dimensions of the bridge have been changed and alternative design dimensions have been analyzed with specific structural analysis programs to illustrate and compare the resultant visual effects of the studied alternatives.The study is concluded with suggestions for the quantitative researches concerning the visual appearance of bridge structures.