Traditional and contemporary timber house construction systems: A comparative analysis
Geleneksel ve çağdaş ahşap ev çatkı sistemleri: Karşılaştırmalı analiz
  1. Tez No: 119366
  2. Yazar: SEVDA KÖYSÜREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel çatkı, çağdaş çatkı, ahşap iskelet, geçmeler, bağlantılar, dolgu, ahşap döşeme kaplaması, çatı kaplaması, duvar kaplaması. iv, Traditional construction, contemporary construction, timber skeleton, timber joints, connectors, infill, timber floor covering, roof covering, cladding, 111
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
öz GELENEKSEL VE ÇAĞDAŞ AHŞAP EV ÇATKI SİSTEMLERİ: KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ Köysüren, Sevda Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Danışmam: Y.Doç. Dr. Ercüment Erman Eylül 2002, 205 sayfa Bu tezin amacı, geleneksel çatkıların çağdaş sistemlerde yorumlanabilme ve kullanabilme olasılıklarının olup olmadığına işaret etmek için geleneksel ve çağdaş ahşap iskelet yapım sistemlerim araştırmaktır. Bu nedenden dolayı duvar, döşeme ve çatı çerçeveleme sistemleri, geçmeler ve cephe, çatı, döşeme kaplamalarım inceleyerek, geleneksel ve çağdaş çatkı sistemlerinin avantaj ve dezavantajlarını ortaya koymak için karşılaştırmalı bir yöntem kullanılmıştır. Karşılaştırmaların sonunda, geleneksel çatkıların çerçeveleme elemanlarının standartlaştırılması, bağlantı, kaplama ve dolgu malzemelerinin kullanımı bakımından iyileştirmeye gereksinimi olduğu ortaya çıkmıştır. Gelişmiş kaplama sistemleriyle çağdaş çatkılar, yüksek konfor ihtiyaçları, yapısal sağlamlık, inşa hızı, malzeme ve işçilikte ekonomi, yangına karşı dayanım özelliklerinde iyileşme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRADITIONAL AND CONTEMPORARY TIMBER HOUSE CONSTRUCTION SYSTEMS: A COMPARATIVE ANALYSIS Köysüren, Sevda M.Sc. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ercüment Erman September 2002, 205 pages The objective of this thesis is to examine traditional and contemporary timber skeleton constructions to emphasize if there are possibilities to interpret and harness the traditional constructions in contemporary constructions. For this reason, a comparative method is used to set advantages and disadvantages of traditional and contemporary construction systems by examining framing systems of wall, floor and roof; joints and building enclosure. In conclusion of comparisons, it is set that the traditional constructions need to be evolved in terms of standardization of framing members, connection, cladding and infill material. Contemporary constructions with advanced enclosure systems provide many advantages like higher comfort requirements, structural stability, speed in construction, economy both in material and labor, increase in fire resisting properties.