Investment planning for electricity generation: The case of Turkey
Elektrik üretimi için yatırım planlaması: Türkiye'nin durumu
  1. Tez No: 119385
  2. Yazar: H. BURAK POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞLAR GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Planlaması, Karışık-Tamsayılı Programlama, Enerji Modelleri. vı, Energy Planning, Mixed-Integer Programming, Energy Models. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
oz ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN YATIRIM PLANLAMASI: TÜRKİYE'NİN DURUMU POLAT, H. Burak Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çağlar GÜVEN Nisan 2002, 177 sayfa Sınırlı ana kaynaklarını mümkün olan en iyi şekilde kullanmak ve eniyi yakıt ithalatı planını belirlemek için çeşitli enerji opsiyonlarını değerlendirmek, Türkiye'de elektrik gücü arzını planlamadaki en önemli problemdir. Çoğunlukla ithal yakıtlar kullanılan üretim teknolojileri ile ilgili belirsizlikler, elektrik talebinin günün değişik zamanlarına ve yılın değişik sezonlarına bağlı olarak değişimi, ve de ölçek ekonomisinin varlığı durumu daha da güçleştiren etkenlerden bazılarıdır. Bu çalışmada, Türkiye'deki elektrik üretiminin yatırım ve operasyonal planlaması için maliyet minimizasyonu, bir çok-dönemli karışık-tamsayılı programlama modeli ile ele alınmıştır. Talep, güvenilirlik, üretim kapasitesi, enerji, mevcut kaynaklar, ve diğer kısıtlara bağlı olarak, yatırım, işletme ve bakım, ve yakıt maliyetlerini içeren bugüne taşınmış toplam maliyeti minimuma indiren en iyi çözümler elde edilmiştir. Bu çalışmanın asıl amacı, yapılan en son tahminler ve maliyet hesapları ışığında teknolojik dengelere ve Türkiye'deki ana tercihlere dikkat çekmektir.Çalışmanın sonuçlan, 2002-2019 yılları arasında, Türkiye'nin en rekabetçi enerji opsiyonlarının hidro, linyit, doğalgaz ve yenilenebilir enerji olacağını; ve mevcut yatırımlarla ilgili karar vermeden önce daha detaylı bir analizin yapılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTMENT PLANNING FOR ELECTRICITY GENERATION: THE CASE OF TURKEY POLAT, H. Burak M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Çağlar GÜVEN April 2002, 177 pages The main problem in planning electric power supply in Turkey is to assess the various energy options in order to put limited capital resources to the best possible use and determine the optimal fuel import plan. Uncertainties associated with generation technologies relying mostly on imported fuels, variability of electricity demand with the time of the day and the season of the year, and the presence of economies of scale are some of the factors that complicate the situation. In this study, a cost minimization approach is taken that leads to a multi- period mixed-integer programming model for the investment and operational planning of electricity generation in Turkey. Optimal solutions are obtained by minimizing total discounted costs; including investment, operating and maintenance, and fuel costs, subject to the demand, reliability, output capacity, energy, resource availability, and other constraints. inThe main objective of this work is to highlight technological trade-offs and the basic choices Turkey faces in the light of the most recent forecasts and cost estimates. Results indicate that hydro, lignite, natural gas and renewable energy options are the most competitive options of Turkey between the years 2002 and 2019; and that more detailed analysis is needed before deciding about actual investments.