The Transformation of urban waterfronts in İstanbul and evaluation of the Golden Horn arsenals
İstanbul Haliç kıyılarının dönüşümü ve tersane alanının değerlendirilmesi
- Tez No: 119386
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. CANA BİLSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel kıyı, endüstriyel arkeoloji, tersane, Haliç, yeniden geliştirme, kentsel kontekst, mekansal analiz, koruma, tarihi değer, kültür varlığı, deniz-kent ilişkisi. iv, Urban waterfronts, industrial archaeology, arsenal, Golden Horn, redevelopment, urban context, spatial analysis, conservation, historical value, cultural property, sea-city relations. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
oz İSTANBUL HALİÇ KIYILARININ DONUŞUMU VE TERSANE ALANININ DEĞERLENDİRİLMESİ Gedikli, Ayşe Pınar Yüksek Lisans, Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. F. Cana Bilsel Aralık 2003, 164 sayfa Halic'in kuzey kıyısında yer alan tarihi tersane alanı son yıllarda önemli bir dönüşüm süreci geçirmektedir. Bölgedeki tersanelerin kapatılması kararıyla birlikte, tersane alanının yeniden geliştirilmesi/değerlendirilmesi konusu gündeme gelmiştir. Bu tez çalışması, tarihi tersane alanının yeniden geliştirilmesi sürecini, bir kentsel tasarım problematiği olarak değerlendirmekte ve alanın özel durumunu dikkate alan, özel bir kentsel tasarım yaklaşımı geliştirmektedir. Bu çalışma, tersane alanını, alanın tarihi gelişimi, içinde bulunduğu kentsel kontekst ve tarihi alanın mekansal yapısı açısından incelemiştir. Bu tez çalışmasında tersane alanının kontekstüel ve mekansal karakterini belirlemek amacıyla bir analiz methodolojisi geliştirilmiş ve sonuçta alanın yeniden geliştirilmesine yönelik kentsel tasarım ilkeleri ve kavranılan üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TRANSFORMATION OF URBAN WATERFRONTS IN ISTANBUL AND EVALUATION OF THE GOLDEN HORN ARSENALS Gedikli, Ayşe Pınar M. Sc, Graduate Program of Urban Design Supervisor: Ass. Prof. Dr. F. Cana Bilsel December 2003, 164 pages The historical arsenal area on the northern coast of the Golden Horn in Istanbul has been subjected to a crucial transformation in recent years. After the decision to close the shipyards, the redevelopment/reevaluation of the arsenal area has come into the agenda. This thesis discusses the redevelopment process of the historical arsenal area as an urban design problematique, and seeks for a particular urban design approach, being aware of the peculiarities of the site. The arsenal area is analysed in terms of its historical evolution, the urban context in which it is situated, and its spatial structure. The thesis develops an analysis methodology to identify the spatial and contextual character of the arsenal area, and finally, produces a set of urban design concepts and principles for the redevelopment process.