Performance improvement of household refrigerators
Ev tipi buzdolaplarının performans iyileştirimi
  1. Tez No: 119387
  2. Yazar: ÖZGÜR BAYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğutma, R-134a, modelleme, kararlı durum sistem benzeşimi, tersinmezlik, değişken-hızlı. VI, Refrigeration, R-134a, modeling, steady-state system simulation, irreversibility, variable-speed. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz EV TİPİ BUZDOLAPLARININ PERFORMANS İYİLEŞTİRİMİ BAYER, Özgür Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Töneticisi: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Ağustos 2002, 144 sayfa Bu çalışma, kullanıcı tarafından belirlenen soğuk-oda ve oda sıcaklıkları arasında çalışan gerçek bir buzdolabının buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimini tasarlayabilen ve sabit durum çalışma karakterlerinin benzeşimini gerçekleştirebilen, kullanıcıya dost, önceden tasarlanmış bir bilgisayar programını geliştirmeyi hedeflemektedir. Bunun için, kullanıcıya çevrimin herbir parçasını tek başına tasarlama imkanı vermek için herbir parça ayrı olarak modellendi ve bu modeller kararlı durum sistem benzeşimini oluşturabilmek için birleştirildi. Normal ve tropik tasarım koşullan olan 298 K ve 313 K oda sıcaklıklarında örnek bir tasarım gerçekleştirildi Sistem tasarımından sonra tasarım koşullan dışı için sabit durum benzeşimi gerçekleştirilebilir. Program, ek olarak tersinmezlik analizi, değişken hızlı kompresör tasarımı gibi uygulamaları da kapsar.Ayrıca, önceden belirlenen sıcaklık ve/veya basınç değerlerinde soğutucu akışkan R-134a'nın termodinamik ve fiziksel özelliklerinin hesaplanabildiği denklemler oluşturuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE IMPROVEMENT OF HOUSEHOLD REFRIGERATORS BAYER, Özgür M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY August 2002, 144 pages This study aims to improve and develop a pre-designed, user-friendly computer program to simulate the steady-state operation characteristic of an actual vapor compression refrigeration cycle for household refrigerator, which is working between user-specified cold room and ambient air temperatures. In order to perform this task properly, the components of the cycle are modeled separately to enable the user to design them individually and all these models have been combined into a steady-state system simulator. Sample design has been performed for normal and tropical design conditions of 298 K and 313 K room air temperature respectively. After designing the system, steady-state simulation at off-design conditions can be performed. The program can also cover additional applications such as irreversibility analysis and variable speed compressor design. mThermodynamic and physical properties of the refrigerant R-134a have also been modeled and equations have been generated to be able to determine refrigerant property values at pre-determined temperature and/or pressure.