Thermal analysis of gray cast iron by interpretation of cooling curves
Gri dökme demirin soğuma eğrilerini yorumlama yoluyla termal analizi
- Tez No: 119388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gri Dökme Demir, Soğuma Eğrisi, Birincil Katılaşma, Ötektik Katılaşma, Katılaşma Isısı. vı, Gray Cast Iron, Cooling Curve, Primary Solidification, Eutectic Solidification, Heat of Solidification. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz GRİ DÖKME DEMİRİN SOĞUMA EĞRİLERİNİ YORUMLAMA YOLUYLA TERMAL ANALİZİ Çetin, Arda Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Kalkanlı Eylül 2002, 91 Sayfa Bu çalışmanın amacı, soğuma eğrilerinin katılaşmaya dair bütün bilgileri yansıttığını farzederek, soğuma eğrisi ve birinci ve ikinci türevlerinden elde edilen verilerle gri dökme demirin mikroyapısı arasındaki bağlantıları araştırmaktır. Soğuma eğrisindeki değişkenlerle kimyasal analiz, aşılama, grafit tipi, birincil ve ötektik yapılar gibi katılaşmaya bağlı değişkenler arasındaki istatistiksel bağlantıların regresyon denklemleriyle bulunması amacıyla ondört farklı alaşım kompozisyonu kullanılmıştır. Dökümlerden elde edilen sıcaklık verilerinden soğuma eğrilerini ve birinci ve ikinci türevlerini hesaplayarak kritik sıcaklıkları bulmak için Mathcad kullanılmıştır. Verilerin daha detaylı analizi, birincil ve ötektik katılaşma süresindeki her zaman diliminde katılaşma hızının hesaplanması ve vnümerik integrasyonla birincil ve ötektik katılaşmalardan yayılan ısıların hesaplanmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL ANALYSIS OF GRAY CAST IRON BY INTERPRETATION OF COOLING CURVES Çetin, Arda M.Sc, Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Kalkanh September 2002, 91 Pages The aim of the present work is to investigate the relations between data obtained from the cooling curve and its first and second derivatives and the as-cast microstructure of gray cast iron, assuming that the cooling curve reflects the complete history of the solidification process. Fourteen different alloy compositions are prepared in order to obtain statistical predictive models to relate cooling curve parameters with the solidification variables such as chemical analysis, inoculation, graphite shape, primary and eutectic structures, all of which will be discussed by means of potential applications of regression equations. A program is written in Mathcad in order to process the thermal data for plotting the cooling curve, its first and second derivatives for calculation of critical temperatures on the cooling curve. Further analysis of the data consisted of calculation of the rate of heat of solidification at every time IIIstep for both primary dendrites and the eutectic and calculation of heats of primary and eutectic solidification by means of numerical integrations.