Effects of injection pressure and post-curing on the behaviour of woven carbon fiber/ epoxy composites produced by RTM (resin transfer molding)
Reçine aktarım kalıplaması (RTM) yöntemiyle üretilen dokunmuş karbon elyaf/ epoksi kompozitlerde enjeksiyon basıncı ve ikincil pişirmenin etkileri
  1. Tez No: 119399
  2. Yazar: YUSUF ONUR KAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Epoksi reçine, dokunmuş karbon elyaf, RTM, enjeksiyon basıncı, ikincil pişirme. vı, Epoxy resin, woven carbon fibers, RTM, injection pressure, post-cure IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
oz REÇİNE AKTARIM KALIPLAMASI (RTM) YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN DOKUNMUŞ KARBON ELYAF / EPOKSİ KOMPOZİTLERDE ENJEKSİYON BASINCI VE İKİNCİL PİŞİRMENİN ETKİLERİ Kaş, Yusuf Onur Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cevdet Kaynak Temmuz 2002, 116 sayfa RTM (Reçine Aktarım Kalıplaması) içinde elyaf preform yer alan kapalı bir kalıba reçine enjekte edilerek uygulanan bir kompozit üretim yöntemidir. RTM yönteminde son ürünün kalitesini etkileyen birçok işlem değişkeni vardır. Bu çalışmada işlem değişkenlerinden reçine enjeksiyon basıncı ve ikincil pişirme koşullarının etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Bunun için, içinde dokunmuş karbon elyaf tabakaları olan düz bir kalıba, küçük ölçekli bir RTM cihazı kullanılarak, aminle pişirilebilir epoksi reçinesi enjekte edilmiştir. Reçine enjeksiyon basıncı ve ikincil pişirme değişkenlerinin çeşitli kombinasyonları uygulanmıştır.Bu değişkenlerin etkilerini değerlendirebilmek için, değişik koşullarda üretilmiş kompozit numunelere, ultrasonik (C-scan) muayene, mekanik (eğme ve darbe) testler, ve mikroskopik (optik ve tarama elektron mikroskopu) analizler yapılmıştır. Genellikle, en iyi mekanik performans 2 atm'lik reçine enjeksiyon basıncı düzeyi ile üretilen numunelerde gözlemlenmiştir. Bunun temel nedeni, bu basınçta elyaflara iyi reçine emdirilmesi ve düzenli reçine akışı elde edilmesi sayesinde boşluk oluşumunun önlenebilmesidir. Numunelere ikincil pişirme uygulanması mekanik özelliklerde iyileştirme yerine düşüşlere neden olmuştur. Bunun nedeni de elde edilebilir çapraz bağ yoğunluğuna üretim sırasında uygulanan standart pişirme sayesinde erişilmiş olabileceğidir. İkincil pişirme özellikle epoksi matriksde oluşturabileceği bazı kimyasal bozunmalar nedeni ile numunelerin mekanik performansını düşürmüş olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF INJECTION PRESSURE AND POST-CURING ON THE BEHAVIOR OF WOVEN CARBON FIBER / EPOXY COMPOSITES PRODUCED BY RTM (RESIN TRANSFER MOLDING) Kaş, Yusuf Onur M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cevdet Kaynak July 2002, 116 pages RTM (Resin Transfer Molding) is a closed mold process in which matrix resin is injected into a mold filled with a fiber preform. There are many RTM process parameters influencing the quality of the final product. The objective of this work was to study two of these variables: resin injection pressure and post-curing conditions. For this purpose, an amine curing epoxy resin was injected, by using a small laboratory size RTM machine, into a flat mold filled with woven carbon fiber layers. Various combinations of resin injection pressure levels and post-cure conditions were applied. inIn order to evaluate the influences of these parameters, ultrasonic (C-scan) inspection, mechanical (flexural and impact) tests, and microscopic (optic and SEM) analysis were conducted on the composite samples produced under different conditions. Generally, it was observed that an injection pressure level of 2 atm resulted in the best mechanical performance in the specimens, mainly due to the better fiber impregnation by the uniform resin flow leading to no void formation. Use of post-cure for the samples had no beneficial effect leading to some decreases in the mechanical properties. This should be mainly due to the standard curing applied in the mold which might have caused attainable crosslink density. Post-curing should have resulted in some kind of chemical deteriorations, especially in the matrix leading to decreases in the mechanical performance of the samples.