Thermal network method applications to problems related with the thermal analysis of small satellites
Isıl ağ yönteminin küçük uyduların ısıl analizi ile ilgili problemlere uygulanması
- Tez No: 119406
- Danışmanlar: PROF. DR. M. CEVDET ÇELENLİGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uydu ısıl kontrolü, Sayısal benzetişim, Birleşik ışınım ve iletim ısı transferi, Isıl ağ yöntemi, Elektronikte soğutma vi xc., Satellite thermal control, Numerical simulation, Combined radiation and conduction heat transfers, Thermal network method, Electronics cooling IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz ISIL AĞ YÖNTEMİNİN KÜÇÜK UYDULARIN ISIL ANALİZİ İLE İLGİLİ PROBLEMLERE UYGULANMASI Okan, Altuğ Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Cevdet Çelenligil Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan Tekinalp Eylül 2002, 113 sayfa Bu tezde, ısıl ağ yöntemi detaylı şekilde incelenmiş ve küçük uyduların ısıl analiziyle ilgili bazı problemlere uygulanmıştır. Uydularda baskın ısı transferi çeşitleri ısıl ışınım ve iletimdir. Bu araştırmada, uyduların yüzeyleri arasındaki enerji değişimleri incelenmiştir. Ayrıca, ışınım ısıl analizleri için gerekli olan ışınım değiştirme katsayıları saptanmıştır.“TRANS”adlı bir FORTRAN kodu geliştirilmiştir. Bu kod ısıl analiz için ısıl ağ yöntemini kullanmaktadır. Kod üç probleme uygulanmış ve denge anı sıcaklıkları elde edilmiştir. İlk problemde, bir kare plakanın iki boyutlu ısı transferi analiziyapılmıştır. İkinci problemde, iki boyutlu kapalı bir alan oluşturan cismin ısıl analizi incelenmiştir. Üçüncü problemde, dağınık, gri ve donuk yüzeylerden oluşan üç boyutlu kapalı alanı oluşturan cismin ısıl analizi yapılmıştır. Sonuçlar, mevcut analitik çözümlerin ve/veya ticari yazılım paketlerinin sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar göstermiştir ki ısıl ağ yöntemi iyi sonuçlar vermiştir. TRANS ayrıca BİLSAT küçük uydusunun Türk faydalı yüklerinden biri olan GEZGİN baskı devre kartının ısıl analizine uygulanmıştır. Bu problem için en kötü durum analizi yapılmış ve kritik parçaların en yüksek sıcaklıkları hesaplanmıştır. Benzetişim sonuçlan göstermiştir ki bu parçaların sıcaklıkları izin verilen çalışma sıcaklıklarını aşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL NETWORK METHOD APPLICATIONS TO PROBLEMS RELATED WITH THE THERMAL ANALYSIS OF SMALL SATELLITES Okan, Altuğ M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Cevdet Çelenligil Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ozan Tekinalp September 2002, 113 pages In this thesis, the thermal network method is examined in detail and is applied to some problems related with the thermal analysis of small satellites. In satellites, dominant modes of heat transfer are the thermal radiation and conduction. In this research, energy exchanges among the surfaces of satellites are investigated. Also, the radiation exchange factors are determined which are necessary in radiation thermal analyses. A FORTRAN code 'TRANS" is developed. This code uses the thermal network method for thermal analysis. The code is applied to three problems and steady-state temperatures are obtained. In the first problem, two-dimensional heat transfer analysis of a square plate is performed. In the second problem, thermal analysis of a 111body forming a two-dimensional enclosure is investigated. In the third problem, thermal analysis of a body forming a three-dimensional enclosure which is made up of diffuse, gray and opaque surfaces is performed. The results are compared with the available analytical solutions and/or the results of commercial software packages. The comparisons indicate that the thermal network method gives accurate results. TRANS is also applied to the thermal analysis of GEZGİN printed circuit board which is one of the Turkish payloads on BİLSAT small satellite. For this problem, worst-case analysis is performed and maximum temperatures of critical components are calculated. The simulation results show that the temperatures of these components do not exceed their permitted operational limits.