Optimization of an integrated bombardment and agrobacterium infiltration based transformation system for lentil
Mercimekte mikroyaralama ve agrobacterium vakum infiltrasyonuna dayalı yeni bir transformasyon yönteminin optimizasyonu
- Tez No: 119421
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mercimek, kotiledon boğumu, Agrobacterium tumefaciens, Partikül Bombardımanı, Vakum Infiltrasyonu, GUS VI, Lentil, Cotyledonary Node, Agrobacterium tumefaciens, Microprojectile Bombardment, Vacuum Infiltration, GUS IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZ MERCİMEKTE MÎKROYARALAMA VE AGROBACTERİUM VAKUM İNFİLTRASYONUNA DAYALI YENİ BİR TRANSFORMASYON YÖNTEMİNİN OPTİMİZASYONU Çelikkol, Ufuk Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Ortak Tez Yöneticisi: Dr. ismail Küsmenoğlu Ocak 2002, 95 sayfa Bu çalışmada, partikül bambardımanı tekniğiyle mikroyaralamanın ve vakum infiltrasyonuna dayalı Agrobacterium aracılığıyla gen transferinin, mercimek kotiledon boğumu eksplantlarında geçici GUS geni ifadesi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Kullanılan yöntemin farklılığının ayırt edilebilmesi için farklı suş/ikili plazmid çiftleriyle yapılan tüm deney setlerinde dört ayrı uygulama denenmiştir.Çalışma boyunca dört Agrobacterium suşunun, LBA4404, EHA105, C58C1, KYRT1 ve iki farklı ikili plazmid vektörünün, pGUSINT ve pTJK136, kotiledon boğumlarının geçici gen ifadelerinin yoğunluğu üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Farklı suş/ikili vektör çiftlerinin kullanımıyla değişkenlik göstermekle birlikte, genel olarak mikroyaralamanın geçici GUS ifade yoğunluklarım azalttığı gözlemlenmiştir. Vakum infiltrasyonu da ifadelerde istatistiksel olarak (p»0.05) belirgin bir değişikliğe yol açmamıştır. Bunun üzerine kotiledon boğumunun iğne yardımıyla mekanik olarak yaralanmasının GUS ifadesi üzerindeki etkisi incelenmiştir. KYRTl:pTJK136 olarak tespit edilen en etkili suş/ikili vektör çiftinin seçimi ve mekanik yaralama yönteminin kullanımıyla, kotiledon boğumlarından, sabit GUS ifadesi gösteren, fakat kimerik yapıda filizler elde edilmiştir. Kotiledon boğumu eksplantlarının rejenerasyona çok uygun oluşu ve yukarıda belirtilen transformasyon yönteminin uygulanmasının, mercimekte transgenik bitki geliştirilmesi ihtimalini arttıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMISATION OF AN INTEGRATED BOMBARDMENT AND AGROBACTERIUM INFILTRATION BASED TRANSFORMATION SYSTEM FOR LENTIL Çelikkol, Ufuk M. S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Co-Supervisor: Dr. ismail Küsmenoğju January 2002, 95 pages In this study, the effect of microwounding by particle bombardment and the coupling of vacuum infiltration to Agrobacteritim-mediated transformation, on the efficiency of transient GUS expression of cotyledonary node tissues were investigated. In each experimental set with any Agrobacterium/pia&mid couple, five different treatments were applied to compare the efficiency of integrated bombardment-infiltration system to reference treatments. Throughout the study also the efficiencies of four strains, LBA4404, EHA105, C58C1, KYRT1 and two binary plasmids, pGUSINT and HIpTJK136 on transient GUS expression of cotyledonary node explants were compared. Although differ upon inoculation of different strain/binary plasmid couples, overall transient expression appeared to be reduced when tissues were microwounded. Furthermore, no significant (p>Q.0S) effect of the vacuum infiltration was observed. Therefore, efficiency of another wounding method, mechanical injury (poking by a needle) of the cotyledonary petiole axil region was investigated. Usage of the most efficient strain/plasmid couple, which is determined to be KYRTl:pTJK136, and mechanical wounding of the cotyledonary petiole axil region of the explants prior to Agrobacterium inoculation produced a number of transformed shoots, which show stable GUS expression in a chimeric manner. Highly regenerable nature of the cotyledonary node explants and application of the above mentioned transformation protocol seem to increase the probability of obtaining transgenic plants in lentil.