Synthesis and characterization of poly (dibromophenylene oxide)s through thermal decomposition of various transition metal complexes in solid state
Poli (dibromofenilen oksit)lerin geçiş metal komplekslerinden katı halde ısıl bozunma ile sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 119420
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK, PROF. DR. LEYLA ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poly(dibromophenylene oxide), transition metal complexes, thermal decomposition, solid state polymerization. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz POLİ(DİBROMOFENİLEN OKSİT)LERİN ÇEŞİTLİ GEÇİŞ METALLERİ KOMPLEKSLERİN KATI HALDE ISIL BOZUNMA İLE SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Şanlı, Pınar Yüksek lisans, Kimya bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Duygu Kısakürek Ortak tez yöneticisi.Prof. Dr.Leyla Araş Ocak 2002, 88 sayfa Bu çalışmada, poly(dihalofenilen oksit)lerin bis(2,4,6- tribromofenolato) di(N-methyl imidazol)Cu(II), bis(2,4,6-tribromofenolato) di(N-methyl imidazole)Co(II) ve bis(2,4,6-tribromofenolato) di(N-methyl imidazole)Ni(II) komplekslerinin ısıl olarak bozunmasıyla sentezi vekarakterizasyonu yapılmıştır. Komplekslerin karakterizasyonu FTIR, DSC, kütle analizi, manyetik duyarlılık ve C,H,N elementi analizleri ile yapıldı. Polimer sentezi, sentezlenen komplekslerin, katı halde bozundurulmasıyla gerçekleştirildi. Polimerleşmeler iki farklı koşulda yapıldı. İlk koşulda, süre 3 saatte sabit tutulup sıcaklık 100 den 250° C kadar değiştirildi. İkinci koşulda, sıcaklık en yüksek yüzde dönüşümü veren sıcaklıkta sabit tutulup süre 3 saatten 48'e kadar değiştirildi. Sentezlenen polimerler FTIR, ^-NMR, 13C~NMR, DSC ve viskometrik ölçümlerle karakterize edildi. Çalışmanın sonunda, yüzde dönüşüm ve polimerin yapısının başlangıç komplesinin türüne ve polimerleşme koşullarına bağlı olduğu gözlendi. Bütün polimerlerik ürünleri yüksek camsı geçiş sıcaklığına sahip sert polimerler olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Poli(dihalofenilen oksit ), geçiş metal kompleksi, ısıl bozunma, katı halde polimerleşme. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLY(DIBROMOPHENYLENE OXIDE)S THROUGH DECOMPOSITION OF VARIOUS TRANSITION METALCOMPLEXES IN SOLID STATE Şanlı, Pınar M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Duygu Kısakürek Co-supervisor: Prof.Dr.Leyla Aras January 2002, 88 pages In this study, synthesis and characterization of poly(dibromophenylene oxide)s though thermal decomposition of bis(2,4,6-tribromophenolato)di(N- methyl imidazole) Cu(II), bis(2,4,6-tribromophenolato)di(N-methyl illimidazole)Co(II) and bis(2,4,6-tribromophenolato)di(N-methyl imidazole)Ni(II) complexes in solid state was examined. For the characterization of complexes FTIR, DSC, mass spectroscopy, magnetic susceptibility and C, H,N elemental analysis were performed. Syntheses of the polymer were achieved by the thermal decomposition of the synthesized complexes in solid state. Polymerizations were carried out at two different conditions. In the first condition, time kept constant at 3 hours and temperature was varied 100 and 250 C. In the second condition, temperature kept constant at maximum conversion temperature and time varied from 3 to 48 hours. Synthesized polymers were characterized by FTIR, 'H-NMR, 13C-NMR, DSC and viscometric measurements. At the end of the study, it was observed that, percent conversion and the intrinsic viscosity of the polymeric product depend on polymerization condition and the type of the transition metal. All of the polymeric products have high glass transition temperatures indicating that they are rigid polymers.