High gradient plasma waves to accelerate charged particles
Yüklü parçacıkların hızlandırılması için yüksek değişim ölçülü plazma dalgaları
  1. Tez No: 119436
  2. Yazar: BURAK YEDİERLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN BİLİKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plazma esaslı parçacık hızlandırıcıları, Lazer ışını ile uyandırılmış alan hızlandırıcıları, plazmalarda manyetik alan yaratılması, sabit manyetik alanda lazer uyandırılmış alan hızlandırıcıları, öz manyetik alanda lazer ile uyandırılmış alan hızlandırıcıları, plasma based particle accelerators, Laser Wakefield Acceleration, magnetic field generation in plasmas, magnetized Laser Wakefield Acceleration, self-magnetized Laser Wakefield Acceleration
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışmasında plazma esaslı parçacık hızlandırma mekanizmalarından en ümit vaadedeni olan Lazer ile Uyandırılmış Alan- Hızlandıncıları (LWFA) üzerinde durulmuştur. Standard LWFA metodu ile başlayarak, uyandırma alanı ve bu alan içerisindeki elektronların enerji kazanmaları hesaplanmıştır. Rezonant LWFA metodunu esas alan bir lazer ışınının birden fazla dönüşümü ile plazma elektron uyarımı metodu önerilmiş ve bu metod uyarınca plazmadaki uyandırılmış elektrik alan büyüklüğünün artışı ve buna bağlı olarak elektronların enerji kazanımlarındaki artış ortaya konmuştur. Bu metoda ilaveten, sabit, dışarıdan uygulanan bir manyetik alan içerisindeki plazmalarda LWFA mekanizması ele alınmış ve bu mekanizmadaki uyandırma alanı ileelektronların enerji kazançları hesaplanarak manyetik alanın yüklü parçacık hızlandırılmasındaki olumlu etkileri ortaya çıkarılmıştır. Lazer ışınınla aydınlatılmış plazmalardaki manyetik alan yaratımı problemi detaylı bir şekilde ele alınarak, böyle bir manyetik alan yaratımı mekanizması açıklanmıştır. Diğer bütün metodlardan farklı olarak, plazma içerisinde lazer ışını tarafından yaratılmış manyetik alanın varlığı durumundaki LWFA mekanizması önerilmiş ve formüle edilerek açıklanmıştır. Sonuç olarak, zayıf manyetik alan altında ve plazma içerisinde oluşan öz manyetik alan altında LWFA yöntemleri kıyaslanmış ve bu yöntemlerin gelecekteki yüksek enerji hızlandırıcılarının yerini alabilecek plazma hızlandırıcılarının çalışma mekanizmaları olacağı sonucu önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis one of the most promising plasma based particle acceleration methods, the Laser Wakefield Acceleration (LWFA) mechanism is discussed in detail. Starting from the standard LWFA method, the wakefield generation in plasmas and the energy gain of electrons are formulated. The wakefield generation by a multi passage laser beam in a plasma model based on the resonant LWFA is proposed. The growth of the wakefield amplitude is demonstrated and the corresponding energy gain of electrons is calculated. In addition to that, the LWFA under the effect of a constant magnetic field in a plasma is taken into consideration and the beneficial effect of the magnetic field on charged particle acceleration is demonstrated. The magnetic iiifield generation in a laser irradiated plasma problem is considered in detail and the physical mechanism of the induced magnetic field is presented. Furthermore, different than all these models the electron acceleration under the effect of the induced magnetic field is taken into account and a complete theoretical formulation for the wakefield and energy gain for this case is provided. Finally, the original models of weakly magnetized and self-magnetized LWFA are suggested to replace future's conventional high-energy accelerators