The Effect of cooperative learning approach based on conceptual change conditions on students' understanding of chemical equilibrium
Kavramsal değişim koşullarına dayalı işbirliğine yönelik öğrenim yaklaşımının öğrencilerin kimyasal denge konusunu anlamalarına etkisi
  1. Tez No: 119440
  2. Yazar: İBRAHİM BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cooperative Learning Approach Based on Conceptual Change Conditions, Traditional Instruction, Group Tasks, Misconception, Chemical Equilibrium
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
öz KAVRAMSAL DEĞİŞİM KOŞULLARINA DAYALI İŞBİRLİĞİNE YÖNELİK ÖĞRENİM YAKLAŞIMININ ÖĞRENCİLERİN KİMYASAL DENGE KONUSUNU ANLAMALARINA ETKİSİ Bilgin, İbrahim Doktora Tezi, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer GEBAN Haziran 2002, 175 sayfa Bu çalışmanın amacı, kavramsal değişim yaklaşımına dayalı işbirliğine yönelik öğrenim yaklaşımı ile hazırlanan öğretim yönteminin onuncu sınıf öğrencilerinin kimyasal denge konusundaki kavramları ve hesaplama gerektiren problemleri anlamalarına etkisini geleneksel yöntemle karşılaştırmaktır. Buna ek olarak, öğrencilerin grup çalışmalarındaki performanslarının kavramsal ve hesaplama gerektiren problemleri anlamalarına etkisini incelemektir. Çalışmanın örneklemini aynı kimya öğretmenin eğitim verdiği Ankara Lisesinin iki ay n sınıfındaki 87 lise ikinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Sınıflar videney grubu ve kontrol grup olarak rasgele seçilmişlerdir. Deney grubunda kavram yanılgılarının giderilmesi için gerekli olan kavramsal değişim koşullarına dayalı işbirliğine yönelik öğrenim yaklaşımı ile hazırlanan öğretim yöntemi uygulanmıştır. Diğer sınıfta ise geleneksel kimya öğretim yöntemi kullanılmıştır. Çalışma 2000-2001 öğretim yılının bahar döneminde yapılmıştır. Öğrencilerin kimyasal denge konusundaki kavramları anlama ve hesaplama gerektiren problemlerdeki başarı düzeylerini ortaya çıkarmak için, Kimyasal Denge Kavram Testi, kavram yanılgılarının giderilmesi için kavramsal değişim koşullarına dayalı işbirliğine yönelik öğrenim yaklaşımı ile hazırlanan öğretim yönteminin öğrencilerin kavramsal anlamalarına etkisini ölçmek için deney ve kontrol gruplarına ön ve son test olarak uygulandı. Kimyasal Denge Basan Testi,, kavram yanılgılarının giderilmesi için gerekli olan koşulların işbirliğine dayalı öğrenim yaklaşımı ile hazırlanan öğretim yönteminin öğrencilerin hesaplama gerektiren problemleri çözme basanlarına etkisini ölçmek için deney ve kontrol gruplarına son test olarak uygulandı. Bilimsel İşlem Beceri Testi ile de deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin bilimsel işlem becerileri ölçülmüştür. Öz Değerlendirme Testi ile deney grubundaki öğrencilerin grup çalışmalarındaki performanslarıyla kimyasal denge konusundaki kavramları anlama ve hesaplama gerektiren problemlerdeki başarıları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Hipotezleri test etmek için, Ortak Değişkenli Çoklu Varyans Analizi ve Korelasyon Analizleri kullanılmıştır. Öğrencilerin bilimsel işlem becerileri viikontrol edildiğinde, sonuçların analizi deney grubundaki öğrencilerin kimyasal denge konusundaki kavramları anlama ve hesaplama gerektiren problemlerdeki başarılarının kontrol grubundaki öğrencilerden daha iyi olduğunu göstermiştir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerden grup çalışmalarında gösterdikleri performansları ile kimyasal denge konusundaki kavramları anlama ve hesaplama gerektiren problemlerdeki başarıları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF COOPERATIVE LEARNING APPROACH BASED ON CONCEPTUAL CHANGE CONDITIONS ON STUDENTS' UNDERSTANDING OF CHEMICAL EQUILIBRIUM Bilgin, Ibrahim Ph.D., Department od Secondary Science and Matematics Education Supervisor: Prof. Dr. Ömer GEBAN June 2002, 175 pages The purpose of this study was to investigate the effects of the cooperative learning approach based on conceptual change conditions over traditional instruction on 10th grade students' conceptual understanding and achievement of computational problems related to chemical equilibrium concepts. In addition, the effects of students' performance in small group work on the students' conceptual understanding and achievement of computational problems related to chemical equilibrium was investigated. mThe subjects of this study consisted of 87 tenth grade students from two classes of a Chemistry Course instructed by the same teacher from Ankara Lycee. One of the classes was randomly assigned as experimental group, which was instructed with cooperative learning approach based on conceptual change conditions and the other class was assigned as control group, which trained traditionally designed chemistry instruction. This study was conducted during the 2000-2001 -spring semester. In order to assess students' conceptual understanding and achievement of computational problems related to chemical equilibrium concepts, Chemical Equilibrium Concept Test (CECT) was administered to experimental and control groups as a pre-post test to measure the effect of cooperative learning approach based on conceptual change conditions on students' conceptual understanding, and Chemical Equilibrium Achievement Test (CEAT) was administered to experimental and control group as a post-test to measure the effect of cooperative learning approach based on conceptual change conditions on students' understanding of computational problems. Science Process Skills Test was used at the beginning of the study to determine students' science process skills. After the treatment, Peer and Self Evaluation Test was administered to only the experimental group for evaluating the relationship of students' performance in small group work with their conceptual understanding and computational problems related to chemical equilibrium concepts. IVMultivariate Analysis of Covariate (MANCOVA) and correlation analysis was used to test the hypotheses. The results showed that students in experimental group had better conceptual understanding and achievement of computational problems related to chemical equilibrium concepts than students in control group when their science process skills were statistically controlled. The correlation analysis showed that students' performance in small group work was significantly correlated with their conceptual understanding and computational problems related to chemical equilibrium concepts.