Labor market transformation in technologically renewed firms: Printing and publishing sector in case of İstanbul
Teknolojisini yenileyen firmalarda iş gücü pazarının dönüşümü: İstanbul basım ve yayın sektörü örneği
- Tez No: 119451
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yeni Teknoloji, Ekonomik Sosyal ve Kurumsal Yapı, Üretim Organizasyonu, İşgücü Süreci, İşgücü Pazarı, Yer Değiştirme. vı, New Technology, Economic Political and Institutional Structure, Production Organization, Labor Process, Labor Market, Relocation. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
oz TEKNOLOJİSİNİ YENİLEYEN FİRMALARDA İŞGÜCÜ PAZARININ DÖNÜŞÜMÜ İSTANBUL BASIM VE YAYIN SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ ERDOĞANARAS, ÇETİNKAYA Fatma Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Melih ERSOY Mart 2002, 309 sayfa Bu çalışma kapsamında incelenen basım ve yayın sektörü gerek dünyada, gerekse de Türkiye'de 1980 sonrası yeniden yapılanma sürecini yaşayan sektörlerden biridir. Basım ve yayın sektörünün yeni teknolojilere dayalı olarak yeniden yapılanmasında, ulaşım ve iletişim teknolojisindeki gelişmeler ile bilgisayar destekli üretim sisteminin yoğun kullanımı önemli rol oynamıştır. Yeni teknolojilerin kullanımı sanayi birimleri üzerinde sosyal, ekonomik, politik ve kurumsal yapıya bağlı olarak çok farklı etkiler yaratmaktadır. Bu etkiler, diğer firmalarla olan ilişkilerde, işgücü pazarlarında, işgücü süreçlerinde, firma içindeki işgücünün kendi aralarındaki ve firmaların sektör içindeki mekansal ilişkilerinde izlenebilir. Bununla birlikte söz konusu ilişkiler tek taraflı olmaktan çok birbirleriyle ilişkilidir. Bu değişikliklerin oluştuğu sosyal, ekonomik, politik ve kültürel yapı bu ilişkilerin oldukça farklı şekillerde oluşmasını sağlar. Bu nedenle, benzer süreçlerin her sosyal oluşumda aynı sonuçlara yol açacağı beklenmemelidir. Bu tez kapsamında 1980'lerde yaşanan ekonomik yeniden yapılanma döneminde, İstanbul basım ve yayın sektörü özelinde yeni teknolojilerin üretim organizasyonuna, işgücü süreçlerine ve işgücü pazarlarına olan etkileri mekansal etkileriyle birlikte ortaya konulmaktadır. Bu etkiler gelişmiş ülkeekonomileri ile kıyaslandığında önemli farklılıklar göstermektedir. Varolan sosyal, ekonomik ve kurumsal yapı teknolojiye dayalı yeniden yapılanmanın kesinlikle tek tipte yaşanamayacağını ortaya koymaktadır. Bu çerçevede gelişmekte olan ülkelerde işgücü pazarındaki yeniden yapılanmanın da, teknolojinin içeriğine ve mevcut işgücü pazar yapışma bağlı olarak oldukça farklılaştığı görülmektedir. Buna benzer çalışmaların sayılarının artması, gelişmekte olan Ülkelerde yeniden yapılanma sürecinin işgücü pazarı, işgücü süreçleri, üretim organizasyonları ve firmaların yer seçimine etkileri üzerinde genel sonuçlar çıkarmaya ve kentsel alanlarda mekansal örgütlenme dinamiklerini anlamamıza katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LABOR MARKET TRANSFORMATION IN TECHNOLOGICALLY RENEWED FIRMS PRINTING AND PUBLISHING SECTOR IN CASE OF İSTANBUL ERDOGANARAS, ÇETİNKAYA, Fatma Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Melih ERSOY March 2002, 309 pages In both in the World as a whole and Turkey, the printing and publishing sector is one of the sectors which has experienced a restructuring process after 1980. This was largely realized depending on new technology as a result of the recent developments in transportation, communication and telecommunication technologies and particularly intensive use of the computer aided production system. The introduction of new technologies brings about several impacts on a sector depending on social, economic, political and institutional structure. The effects of new technologies can be traced in relations with other firms, in labor markets, on labor process, in internal relations among labourers within the firm and spatial relations of the firms in the city. These effects are, however, relational rather man being one-sided. The social, economic, political and cultural contexts within which such changes occur shape the formation of such relations in different forms. Therefore, to expect standard effects in each social formation will be misleading. inIn this thesis, an attempt will be made to show the effects of the introduction of new technologies on production organization, on labor process and in labor markets, together with the spatial outcomes in the printing and publishing sector in Istanbul, during the restructuring of the economy in the 1980s. These effects have shown diversities compared those experienced in the developed market economies. Owing to different social, economic and institutional structures and depending on content of the technology itself and the existing labor market structure, labor market restructuring will also take many forms in developing countries. Moreover, an increase in these kinds of studies based on different sectors contributes to the forming of general results about the effects of the restructuring process on labor markets, on labor processes, and on production organizations, together with the spatial ramifications in developing countries and to understand the spatial dynamics of the organizations.