Finite element modeling of plastic deformation in sheet metal forming
Metal levhalardaki plastik şekil değiştirmenin sonlu elemanlar metoduyla analizi
  1. Tez No: 119455
  2. Yazar: SEDAT SAVAŞ KIRIMLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Çekme İmalat Tekniği, Sonlu Elemanlar Metodu, Açık (Explicit) Formülasyon iv, Deep Drawing, Finite Element Method, Explicit Algorithm m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
öz METAL LEVHALARDAKİ PLASTİK ŞEKİL DEĞİŞTİRMENİN SONLU ELEMANLAR METODUYLA ANALİZİ Kırımlıoğlu, Sedat Savaş Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu Eylül 2002, 137 sayfa Bu çalışmada, derin çekme işleminin sonlu elemanlar yöntemiyle analizi yapılmıştır. Sonlu elemanlar analiz programı EFEM, FORTRAN programlama dili kullanılarak hazırlanmıştır. Zaman aralıklarının entegrasyonu için“açık formülasyon”yöntemi benimsenmiştir. Simetrik levhalar, dört kenarlı kabuk elemanlar (4 noktalı, herbir noktada 5 serbestlik dereceli) kullanılarak modellenmiş; verilen sınır şartlan gözönünde tutularak, dinamik denge denklemleri oluşturulmuştur. İntegraller Gauss'un yöntemiyle sayısal olarak hesaplanmıştır. Kullanılan malzeme, izotropik ve elasto-plastiktir. Von Mises akma kriteri kullanılmıştır. Yer değiştirme miktarları (deplasmanlar), güncellenen Lagrange formülü adapte edilerek hesaplanmıştır. Bunlara bağlı gerilmeler bünye denklemleriyle hesaplanmıştır. Temas algoritması“cezalandırma fonksiyonu”kullanılarak oluşturulmuştur. Kare, dikdörtgen ve daire şeklindeki parçaların, baskı plakası kullanıldığı durumdaki analizleri yapılmıştır. Kare parça için elde edilen sonuçlar deneylerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT MODELING OF PLASTIC DEFORMATION IN SHEET METAL FORMING Kınmlıoğlu, Sedat Savaş Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu September 2002, 137 pages This thesis analyzes the deep drawing operation using finite element method, which is based on explicit formulation of time step integration. The explicit finite element code EFEM is generated using FORTRAN. Axisymmetric blanks are defined by using quadrilateral shell elements with 4 nodes and 5 d.o.f s at each node. Dynamic equilibrium equations with the given boundary conditions are constructed. Gaussian quadrature is applied for numerical integration. Isotropic elasto-plastic material model with Von Mises yield criterion is used. Updated Lagrangian formulation is adopted to calculate displacements. Stresses are related with strains by constitutive laws. Contact algorithm is developed using the penalty function method. The results are obtained for deep drawing of square, rectangular, and circular cups with the blank-holder. Results for the square cup are compared with the experiments.