Orthonormal decomposition of cartesian tensors in anisotropic continna
Anisotrop ortamlarda kartezyen tensörlerin ortonormal ayrıştırılması
- Tez No: 119456
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. CEVDET AKGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Orthonormal Cartesian tensors, Orthonormal tensor basis, Norm of a Cartesian tensor, Norm Ratio Criteria, Anisotropic materials, Symmetry classes, Fiber-reinforced composite materials. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz ANİSOTROP ORTAMLARDA KARTEZYEN TENSÖRLERİN ORTONORMAL AYRIŞTIRILMASI Ghaith, Mohamed Doktora Tezi, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Cevdet Akgöz Aralık 2002, 126 sayfa Anizotrop ortamlarda kartezyen tensörleri ortonormal kısımlara ayrıştıran, anizotrop malzemelerde oldukça fazla mühendislik ve fen uygulamaları olan, bir yöntem geliştirilmiştir. Mertebesi n olan herhangi bir tensör için kolaylıkla uygulanabilecek bu yöntem form-inveryant ifadeler kullanılarak ortonormal tensör bazı elde etmek üzerine bina edilmiştir. Tüm anizotrop simetriler için,ikinci mertebe simetrik tensörun genel olarak bilinen formdan farklı ve daha saydam fiziksel bilgi içeren bir ortonormal ayrıştırılması elde edilmiştir. Üçüncü mertebe pizoelektrik ve dördüncü mertebe elastik stifnes tensörlerinin ayrıştırılması,anizotrop simetriler için verilmiştir. Bu ortonormal ayrıştırılmalar kullanılarak gurup III-V yarı-iletken bileşikler,fiber-takviyeli kompozitler,ve pizoelektrik seramikler gibi çeşitli teknik malzemeler incelenmiş ve aynı veya farklı simetriler için norm ve norm oranları hesaplanmıştır. Anizotrop malzeme özelliklerinin toplam etkilerini karşılaştırmada tensör normu ölçüt olarak kullanılabileceği önerilmiştir. Aynı veya farklı simetriye sahip değişik malzemeler için anizotrop olmaderecelerini ölçmede ve karşılaştırmada ise norm oranların ölçüt olarak kullanılabileceği teklif edilmiştir. Malzemelerin anizotrop özelliklerinin değerlendirilmesi ve mukayese edilmesi için ileri sürdüğümüz ölçütler,norm ve norm oranı hesabı yaptığımız tüm anizotrop malzemeler için, istisnasız tutarlı olduğu görülmektedir. Anahtar Kelimeler : Ortonormal kartezyen tensörler, Ortonormal tensör bazı, Bir kartezyen tensörün normu, Norm oranı ölçütü, Anizotrop malzemeler, Simetri sınıfları, Fiber-takviyeli kompozit malzemeler. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORTHONORMAL DECOMPOSITION OF CARTESIAN TENOSRS IN ANISOTROPIC CONTINUA Ghaith, Mohamed Ph.D. in Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Y. Cevdet Akgöz December 2002, 126 pages A procedure for decomposing Cartesian tensors in anisotropic continua into orthonormal parts is developed, which has many engineering and scientific applications in anisotropic materials. This procedure based on constructing orthonormal tensor basis using the form-invariant expressions which can easily be extended to any tensor of rank n. An orthonormal decomposition of symmetric second rank tensor, different from the traditionally known form, which has a more transparent physical information is obtained for all anispotropic symmetries. Decomposition of third rank piezoelectric tensor and fourth rank elastic stiffness tensor are given for anisotropic symmetries. Using these orthonormal decompositions, several engineering materials like group III-V semiconductor compounds, fiber reinforced composites and piezoelectric ceramics are investigated and the norm and norm ratios of the same or different symmetries are calculated. It is suggested that the norm of a iiitensor may be used as a criteion for comparing the overall effect of the properties of anisotropic materials. A proposed norm ratio criteria is introduced to measure and compare the anisotropy degree for different materials with the same or different symmetries. All of the anisotropic materials for which we have calculated norm and norm ratios, the proposed criteria we have put forward for assessing and comparing the anisotropic properties of materials, seem to be holding with no exception.