Computer-aided estimation of the flashover performance of polluted high voltage insulators
Kirli yüksek gerilim izolatörlerinin atlama performanslarının bilgisayar destekli olarak belirlenmesi
  1. Tez No: 119472
  2. Yazar: MEHMET EFE ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RUMELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzolatör, Kirlenme, Ark Yayılımı, Atlama vı, Insulator, Pollution, Discharge Growth, Flashover IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
öz KÎRLÎ YÜKSEK GERÎLÎM İZOLATÖRLERİNİN ATLAMA PERFORMANSLARININ BİLGİSAYAR DESTEKLİ OLARAK BELİRLENMESİ Özbek, Mehmet Efe Doktora, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Rumeli Mart 2002, 167 sayfa Kirli bir yüksek gerilim izolatörünün yüzeyi nemlendiğinde, yüzey boyunca kaçak akımlar akmaktadır. Kaçak akımın ısıtıcı etkisi kuru bölgeler oluşturmakta ve bu bölgeler boyunca artan elektrik alan şiddetine bağlı olarak deşarjlar meydana gelmektedir. Bu deşarjlar bazen yayılarak atlamalara ve enerjinin kesilmesine neden olmaktadır. Bu soruna kalıcı çözüm, kirli şartlar altında atlamaya sebep olmayan bir izolatörün tasarımıyla elde edilebilir. Bunu gerçekleştirmek için, kirli bir izolatörün atlama davranışım belirleyecek yöntemler geliştirilmelidir. Bu tez çalışmasında, kirli izolatörlerin atlama davranışlarını analitik olarak belirleyecek yöntemler geliştirilmiş ve bilgisayar programlan yazılmıştır. Bu tez çalışması üç ana safhadan oluşmaktadır: 1. Kirlenme atlaması olayım temsil edecek uygun bir modelin seçilmesi. 2. Problemin matematiksel olarak formüle edilmesi.3. Verilen bir yüksek gerilim izolatörü için dayanım karakteristiklerinin çıkarılması. Uygun bir modelin seçilmesinde ve matematiksel formülasyonda, genel kabul görmüş yaklaşımlar bazı geliştirmeler yapılarak kullanılmıştır. Dayanım karakteristiğinin çıkarılması için, sayısal teknikler kullanılarak, kir tabakasının, kısmi deşarjların tutuşmasından önceki iletkenlik dağılımı hesaplanmış ve yayılmakta olan ark ile seri durumdaki kir tabakası direncinin ark uzunluğuna bağımlılığı belirlenmiştir. Seçilen dokuz tipik izolatörün dayanım karakteristikleri, DC, AC ve darbe gerilimleri için hesaplanarak diğer araştırmacıların elde etmiş oldukları sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER-AIDED ESTIMATION OF THE FLASHOVER PERFORMANCE OF POLLUTED HIGH VOLTAGE INSULATORS Özbek, Mehmet Efe Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Rumeli March 2002, 167 pages When the surface of a polluted high voltage insulator is wetted, a leakage current flows through the surface. The heating effect of this current forms dry regions and across these regions local discharges ignite due to increased electrical stress. The discharges sometimes grow and cause flashover and interrupt the energy supply. The permanent solution to the problem is the design of an insulator, which will not flashover under polluted conditions. For this purpose suitable methods should be developed for the estimation of the performance of a polluted insulator. In mis thesis, methods have been set up and computer programs have been written for the analytical determination of the flashover performance of polluted high voltage insulators. This work consists of three main steps: 1. Selection of a suitable model to simulate the pollution flashover phe nomenon. 2. Mathematical formulation of the problem. m3. Determination of the withstand characteristics of a given high voltage in sulator. The selection of a suitable model and the mathematical formulation has been made considering the generally agreed approaches with some improve ments. In order to obtain the withstand characteristics, the conductivity distribu tion of the pollution layer before the ignition of local discharges has been calculated and the change in the pollution layer resistance in series with the elongating arc with respect to arc length has been determined by employing numerical techniques. The DC, AC and impulse withstand characteristics of selected nine typical high voltage insulators have been calculated and compared with the results of other investigators.