Classification of Turkish iris L. (iridaceae) by phenetic methods
Türkiye'nin iris L. (iridaceae) türlerinin fenetik metodlar ile sınıflaması
  1. Tez No: 119473
  2. Yazar: ERDOĞAN USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: iris, Bulbiris, Sphenostylis, Anatolica, Fenetik, UPGMA, Sınıflama İV, Iris, Bulbiris, Sphenostylis, Anatolica, Phenetic, UPGMA, Classification 111
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
öz TÜRKİYE'NİN IRIS L. (IRIDACEAE) TÜRLERİNİN FENETİK METODLAR İLE SINIFLAMASI Usta, Erdoğan Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aykut Kence Aralık 2002, 144 sayfa Bu çalışmada Türkiye'nin irislerinin şu anki sınıflaması herbaryum ve saha örneklerinin dış vejetatif ve çiçek morfolojisi karakterlerine dayalı olarak fenetik kümeleme metodu ile sınıflandı. Cins içindeki her bir takson için 79 adet morfolojik karakterli bir veri kümesi oluşturularak NTSYSpc 2.1 adlı bilgisayar programında UPGMA metodu ile analiz edildi. Buna ek olarak, sitolojik ve biyocoğrafik veriler de yeni sınıflamanın içine dahil edildi. Bu çalışmanın sonuçlan herbir altcins içerisinde yeni taksonomik bölümlemelerin yapılması gereğini ortaya koydu. Limniris altcinsi içerisinde adı Sphenostylis olan yeni bir seksiyon ve Scorpiris altcinsi içerisinde ise adı Anatolica olan yeni bir seksiyon oluşturuldu. Bunun ötesinde, Limniris altcinsi içerisindeki seri dağılımı takson' ların dört altseksiyona dağıtılmaları ile tekrar düzenlendi, önceki Spuria serisi yeni bir seri oluşturularak ikiye bölündü, iris seksiyonu içerisinde adı Pumilae olan yeni bir altseksiyon oluşturularak bunun içerisine cüce irisler yerleştirildi ve seksiyona yeni iki seri de ilave edildi. Oncocyclus seksiyonu içerisinde yeni bir altseksiyon inşa edilerek yeni taksonomik düzeyler yeni çiçek morfolojisi kriterleri ile düzenlendi. Hermodactyloides altcinsinin seksiyonel durumu modifiye edilerek takson'lar yeniden dağıtıldı. Bu çalışmanın diğer bir sonucu olarak Türkiyenin irisleri için yeni bir anahtar oluşturularak her bir takson için yeni tanımlama yazıldı. Bu çalışmada aynı zamanda iris cinsinin şuurlarım belirlerken ve türleri onun altcinslerine, seksiyonlarına ve diğer gruplara dağıtırken, vejetatif karakterlerden rizom ve soğan yapılan, ve gövde yapısı ve dallanma biçiminin de çiçek morfolojisi karakterleri kadar önemli olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLASSIFICATION OF TURKISH IRIS L. (IRIDACEAE) BY PHENETIC METHODS Usta, Erdoğan Ph.D. Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Aykut Kence December 2002, 144 pages In this study the present taxonomy of Turkish Iris L. were revised by using phenetic clustering method based on external vegetative and floral morphological characters of herbarium and fresh specimens. For this, 79 morphological characters for each taxon within the genus Iris L. were extracted and the data were analyzed by the NTSYSpc 2. 1 computer package by UPGMA method. In addition to this, cytological and biogeographical data of the taxa were also integrated into the new classification. The results of this study showed that subgeneric divisions in all of the four subgenera are required. Within the subgenus Limniris a new section of Sphenostylis and within the subgenus Scorpiris a new section of Anatolica were established. Moreover, the serial status of taxa within the subgenus Limniris were rearranged by placing them under four subsections. The previous series Spuria were divided off and a new subseries was created. Within the section Iris a new subsection Pumilae to include dwarf irises and two new series were established. A new subsection and two new series were established within section Oncocyclus and taxa were placed within these ranks by employing new floral morphological criteria. The sectional status of the subgenus Hermodactyloides were modified by replacing the taxa into the previous ranks. As an another result of this study a new key for the Turkish irises together with a new description for each of the taxa were also presented. It was also found that the characteristics of structure and biology of the vegetative organs such as rhizome and bulbs, and stem structure and baranching pattern are as important as the floral characters in determining the limits of the taxa within the genus and the distribution of its species amongst subgenera, sections and other groups.