Conceptual data modeling approach for command control information systems in the battlespace
Muharebe alanındaki komuta kontrol bilgi sistemleri için kavramsal veri modeli yaklaşımı
- Tez No: 119490
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NUSRET GÜÇLÜ, DOÇ.DR. ONUR DEMİRÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Conceptual Data Model, Command Control Information System, Interoperability 111
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
oz MUHAREBE ALANINDAKİ KOMUTA KONTROL BİLGİ SİSTEMLERİ İÇİN KAVRAMSAL VERİ MODELİ YAKLAŞIMI Kara, İbrahim Yüksek Lisans, Bilgi Sistemleri Bölümü Tez Yöneticisi: Nusret Güçlü Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Onur Demirörs August 2002, 69 sayfa Bu çalışma, NATO' nun Komuta Kontrol Bilgi Değişim Veri Modeli'ni incelemiş ve bu moddelle uyumlu olarak muharebe alanında Komuta Kontrol Bilgi Sistemi için bir kavramsal veri modeli oluşturmuştur. Bu çalışma, aynı zamanda muharebe alanında Komuta Kontrol Bilgi Sistemleri için bir kavramsal veri modeli yaklaşımı geliştirmektedir. Model, bu tez kapsamında kısmi bir uygulama ile doğrulanmıştır. ModePin, sistemlerarası uyumlu olarak çalışabilmeyi sağlamak için diğer Komuta Kontrol Bilgi Sistemleri' nin modelleri ile entegre edilmesi beklenmektedir. Böylelikle, zamandan tasarruf edilecek, komutanlar karar vermek için zamanlı ve doğru bilgiye erişeceklerdir. Anahtar Kelimden Kavramsal Veri Modeli, Komuta Kontrol Bilgi Sistemi, Sistemler arası uyumlu olarak çalışabilme. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONCEPTUAL DATA MODELING APPROACH FOR COMMAND CONTROL INFORMATION SYSTEMS IN THE BATTLESPACE Kara, Ibrahim M.S., Department of Information Systems Supervisor: Nusret Güçlü Co-Supervisor: Assoc. Prof Dr. Onur Demirörs August 2002, 69 pages This thesis analyzes the Land Command Control Information Exchange Data Model (LC2IEDM) of North Atlantic Treaty Organisation (NATO) and builds a conceptual data model for a Command Control Information System in the Battlespace, which is in compliance with the LC2IEDM. This thesis also develops a conceptual data modeling approach for Command Control Information Systems in the Battlespace. The model is verified with partial implementation in the scope of the thesis. The model is expected to integrate with the data models of other Command Control Information Systems to provide interoperability. Consequently, the time can be reduced, the commanders can access timely and accurate information for decision making.