Formalization of core-compotency processes for integration of value-add chains
Katma değer zincirlerinin bütünleştirilmesi için ana kabiliyet süreçlerinin formelleştirilmesi
  1. Tez No: 119511
  2. Yazar: AYESHA MANZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DOĞRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal şirketler, Ana kabiliyet, Görev sistemleri, Görev özellikleri, Süreç özellikleri, Süreç tümleştirimi. vı, Virtual enterprises, Core-competency, Task systems, Task features, Process attributes, Integration of processes. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz KATMA DEĞER ZİNCİRLERİNİN BÜTÜNLEŞTİRİLMESİ İÇİN ANA KABİLİYET SÜREÇLERİNİN FORMELLEŞTİRİLMESİ Ayesha, Manzer Doktora, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç Dr. Ali H. Doğru Temmuz 2002, 131 sayfa Hizmet veya imalat üreticilerinin ana kabiliyet süreç modelleri, görev sistemleri olarak temsil edilmiştir. İnternet üzerinde organizasyonların tümleştirilmesi ile oluşturulan sanal şirketler için organizasyonların süreç özelliklerinden bazılarının tümleştirme sonrası korunması incelenmiştir. İşletim Sistemleri teorisinden alman görev sistemleri kulanılarak süreç temsili ve özellik taşınması doğrulanması yapılmaktadır. Bu çalışmanın sonucu olarak, Internet üzerinde sanal şirketlerin oluşturulmasını destekleyecek araç geliştirilmesi beklentisi vardır. İştirak edenorganizasyonlar en iyi oldukları konuyu, ana kabiliyetlerinin süreç modeli şeklinde arz ederek katkıda bulunurlar. Son ürüne yönelik birleşik bir süreci oluşturmak için bileşen süreçler bulunup tümleştirilerek değer ekleme zincirleri kurulabilir. Sözügeçen temsil şekli ile formel bir doğrulama aracı edinilmesi yanında birey süreçler ve tümleşik süreç temsil edilmiş olur ve bazı süreç özelliklerinin korunması incelenebilir. Tümleştirme sonrası korunmalarının incelenmesi için iş düzeyi süreç özellikleri dikkate alınmıştır. Bu tez kapsamında kullanılan özellikler verimlilik, tekrarlanabilirine, idare edilebilirlik ve geliştirilebilirliktir. Bu özellikler, kestirilebilirlik, kilitlenme, karşılıklı ayrıklık, ve geliştirilebilirlik gibi alt düzeyde görev sistemleri özelliklerine eşlenmiştir. Süreçler görev sistemleri olarak temsil edildikten sonra süreç özellikleri görev özelliklerine eşlenmiştir. Görev özellikleri, yine özellikleri bilinen diğer görevler ile tümleştirme sonrasında ne olduğunun izlenmesi ile birlikte sunulmuştur. Bazı görev özellikleri üst üzeyde süreç özelliklerine doğrudan eşlenmiştir, bazılarıda süreç özelliklerinin incelenmesi için sunulan bazı metodlarda kullanılmışlardır. Sözü geçen temsil ve özellik incelemesi bir örneğe uygulanmıştır. Sonuçlar süreç özellikleri ve tümleştirmesinin gerçek dünyaya yansıması şeklinde açıklanmıştır. Örnek çalışması, gerçek süreç modellerinin sanal olarak bütünleştirilmesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORMALIZATION OF CORE-COMPETENCY PROCESSES FOR INTEGRATION OF VALUE-ADD CHAINS Ayesha, Manzer Ph.D., Department of Computer Engineering Supervisor: Associate Prof. Ali H. Dogru July 2002, 131 pages Process Models for the core-competency processes of enterprises are represented in task systems. For a virtual enterprise that is formed by an integration of the individual organizations' processes over the Internet, the preservation of some attributes is investigated. With the aid of task systems as a formalism that is borrowed from the operating systems theory, processes and attributes are modeled. The anticipated utilization is in the form of a tool that will aid the formation of virtual enterprises over the Internet. All the participating organizations should contribute by providing what they are best at; their core competencies offered in the form of a process model. The value-add-chains can be formed by locating and iiiintegrating component-processes to a combined process-model for the production of the final delivery (service or product). Besides offering a verification tool, formal representation of the individual processes and the integrated process, preservation of some process attributes can be investigated by such representation. The selected process attributes in this dissertation are efficiency, repeatability, manageability, and unprovability. These attributes are mapped to low- level task features such as determinacy, deadlocks, mutual exclusion, and unprovability. Some features can directly contribute to the preservation analysis for high-level process attributes, and some others are subject to a prescribed method as an indirect investigation. The above mentioned representation and attribute investigation are applied to a case study. Results are explained by real-world consequences of the attributes and process integration. The case study comprises realistic process models, integrated virtually for the dissertation.