Gene reordering and concurrency in genetic algorithms
Genetik algoritmalarda gen yeniden sıralama ve eşzamanlılık
  1. Tez No: 119510
  2. Yazar: ONUR TOLGA ŞEHİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTÜRK ÜÇOLUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: genetik algoritmalar, eşzamanlılık, yeniden sıralama, bağlılık öğrenme, yanıltıcı problem iv, genetic algorithms, concurrency, reordering, linkage learning, deceptive problem in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz GENETİK ALGORİTMALARDA GEN YENİDEN SIRALAMA VE EŞZAMANLILIK Şehitoğlu, Onur Tolga Doktora, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Göktürk Üçoluk Ağustos 2002, 90 sayfa Bu çalışma öncelikle genetik algoritmaların başaranlarını ikili olmayan alfabelerde yapıtaşı bağlılıklarım öğrenerek arttırmayı amaçlayan sıralamadan bağımsız bir kod- lama önermektedir. Sunulan yöntem geçinebilirlik olarak adlandırılan ve nüfustaki gen değerlerinin istatistiksel özelliklerine dayanan bir ölçüt tanımlar. Yöntem yerel ve genel gen çiftleri arasındaki geçinebilirlik değerlerini kullanarak yakın yapıtaşı yerleşimleri oluşturan genel bir permütasyon oluşturmaya çalışır. Bu yöntem bir grup yanıltıcı ve gerçek yaşam probleminde denenmiş ve deney sonuçları gösterilmiştir. Çalışma daha sonra her gen konumunun ayrı bir işlem olarak gerçekleştirildiği gen düzeyinde bir eşzamanlılık modeli önermektedir. Model, bu tanımın doğasından gelen paralelikle kromozom yapısından bağımsız bir yaklaşımın avantajlarını birleştirmek tedir. Ayrıca ilk kısımda tanımlanan gen sıralama yöntemi ve olası diğer doğrusal olmayan koromozom kodlamalarım olanaklı kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENE REORDERING AND CONCURRENCY IN GENETIC ALGORITHMS Şehitoğlu, Onur Tolga Ph.D., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göktürk Üçoluk August 2002, 90 pages This study first introduces an order-free chromosome encoding to enhance the perfor mance of genetic algorithms by learning the linkage of building blocks in non-binary encodings. The method introduces a measure called affinity which is based on the statistical properties of gene valuations in the population. It uses the affinity values of the local and global gene pairs to construct a global permutation with tight building block positioning. Method is tested and experimental results are shown for a group of deceptive and real life test problems. Then, study proposes a gene level concurrency model where each gene position is implemented on a different process. This combines the advantages of implicit paral lelism and a chromosome structure free approach. It also helps implementation of gene reordering method introduced and probably other non-linear chromosome encodings.