Meydanların niteliksel ve mekansal analizi: Örnek alan çalışması olarak Konak Meydanı
The Qualitative and spatial analysis of square: The Konak Square as a case study
  1. Tez No: 119650
  2. Yazar: SENEM BASKICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞRUL KIRMIZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Meydan, mekan, kentsel mekan, kapalılık, süreklilik, canlılık, çeşitlilik, mahremiyet, mekansal analiz, space, square, urban space, enclosure, continuity, vitality, diversity, intimacy, space analysis
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET Kentsel mekanlar karşılıklı etkileşimin ve iletişimin etkin olduğu toplumsal mekanlardır. Bu alanlar toplumsal yaşamı sürdürebilmek için gerekli olan bir araya gelme ihtiyacından doğmuştur. Meydanlar, sosyal entegrasyonu sağlamaları nedeniyle, şehrin sosyal kimliğinin belirlenmesinde ve kitlesel kültürün oluşumunda büyük öneme sahiptirler. Meydanın işlevi, insanları bir araya getirmektir. Bu, her defasında farklı amaçlar için olabilir ve bunun gerçekleştirildiği meydan, akıllarda kalır meydan olma özelliğini kazanır. Şehrin sosyal kimliğini ve kitlesel kültürü belirlemedeki rolü nedeniyle meydan, bu tezin konusu olmuştur. Tezde, kentte meydana olan gereksinim vurgulanmış; Konak Meydanı biçimsel ve işlevsel açıdan incelenmiştir. Mekansal anlamının ve sosyal öneminin ortaya çıkarılması için Konak Meydanının tarihsel süreç içinde aşamalı olarak gelişimi incelenerek mekansal evrimini etkileyen unsurlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Urban spaces are social spaces where the mutual interaction and communication are effective. These places appear because of necessity of coming together, which is necessary to continue social life. Squares have big importance at the determination of the social identity and at the formation of the mass culture, because of providing the social identity. The function of square is having people come together. This may be for different aims in every instance and square, in which that is realized, gains remarkable features. Squares, because of their roles at determining to social identity and mass culture, are to be topic of this thesis. In this thesis, the necessity to square in city is underlined and the Konak Square is examined from formal and functional point of view. The development of the Konak Square is examined in historically to reveal its spatial meaning and its social importance.