Lot sizing and scheduling problems in a multi product, multi stage environment under power of two policy and their adaptation to paint industry
İkinin katları politikası altında çok ürünlü, çok aşamalı ortamlarda parti büyüklüğü saptama ve çizelgeleme problemleri ve bu problemlerin boya endüstrisine adaptasyonu
  1. Tez No: 119676
  2. Yazar: ESRA EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter, Çok Aşamalı, Çok Ürünlü, İkinin Katlan Politikası, Parti Büyüklüğü Saptama, Çizelgeleme, Boya Endüstrisi, Inventory, Multi-stage, Multi-product, Power-of-two policy, Lot Sizing, Scheduling, Paint Industry
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
n ÖZET Bu çalışmanın amacı, çok ürünlü, çok aşamalı bir üretim ortamında gerçeğe uygun ve kolay çizelgelenebilen parti büyüklüklerini elde etmek üzere bir model geliştirmektir. Özelliklerini daha detaylıca gösterebilmek için çalışma belirli bir endüstriye -boya endüstrisi- odaklanmaktadır. Model iki parçadan oluşmaktadır: parti büyüklüğü saptama problemi ve çizelgeleme problemi. Parti büyüklüğü saptama probleminde, 0-1 tamsayı programlama kullanılmakta ve yeniden talep aralıkları her bir ürün için sağlanmaktadır. Uygulanabilir sonuçlar elde etmek için ikinin katları politikası seçilmiştir. Her ne kadar, model kararlı talep varsayımına sahipse de, birinci kısmın sonuçları yeniden talep aralıkları şeklinde olduğundan, model küçük talep değişiklikleri durumunda sağlamdır. İkinci kısımda, parti büyüklüğü saptama probleminin sonuçlarından faydalanılarak karma tamsayı programlama kullanılıp, her aşamasında çok sayıda makine bulunan çok ürünlü çok aşamalı durum için çizelge hazırlanır. Üretim sırasının verildiği varsayımı altında çizelgeler optimumdur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this study is to develop a model to obtain realistic and easy-to- schedule lot-sizes in a multi-product, multi-stage manufacturing environment. The study focuses on a specific industry -paint industry- in order to represent the characteristics in more detail. Model consists of two parts: tot-sizing problem and scheduling problem. In lot-sizing problem, binary integer programming is used and reorder intervals for each product are obtained. Power-of-two policy is chosen to attain applicable results. Although the model has the assumption of deterministic demand, since the results of the first part is in reorder intervals, the model is stable in the case of small demand variations. In the second part, using the results of the lot- sizing problem, mixed integer programming is employed to secure schedules for a multi-product, multi-stage case with multiple machines in each stage. The schedules are optimal under the assumption of given production sequence.