Monoporaza firitlerinin maliyetlerinin azaltılması
Decreasing the cost of monoporosa frits
  1. Tez No: 119711
  2. Yazar: ŞENGÜN MELDA GÖLPEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Firit, Maliyet, Isı Mikroskobu, Duvar Karosu, Frit, Cost, Heat-Stage Microscope, Wall Tile
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MONOPOROZA FİRİTLERİNİN MALİYETLERİNİN AZALTILMASI ŞENGÜN MELDA GÖLPEK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Servet TURAN ' 2002, 93 sayfa Bu çalışmada, monopciroza duvar karosu sır reçetelerinde kullanılan firitlerin maliyetlerinin azaltılması ve bu tiritlerin içerdiği oksitlerin, firitin ısıl ve fiziksel özelliklerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın başlangıcında, endüstriyel bir monoporoza duvar karosu opak firit reçetesi standart olarak kabul edilmiştir. Temel alman K2O-CaO-ZnO üçlü sisteminde belirli bileşimlerde tiritler üretilmiştir. Söz konusu firitlerin ısı mikroskobunda ısıl davranışları incelenmiş, bu açıdan standart firite benzeyen ve maliyeti düşük olanlar monoporoza duvar karosu firiti olarak denenmiştir. Bu denemeler sonucu elde edilen karoların *L *a *b, parlaklık değerleri ve genleşme katsayıları belirlenmiştir. Elde edilen verilerden, maliyeti yüksek oksitler yerine maliyeti düşük oksitler kullanılarak, temel alman firit özelliklerine benzer özellikte ve maliyeti düşük firitlerin üretilebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DECREASING THE COST OF MONOPOROSA FRITS ŞENGtJN MELDA GOLPEK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Servet TURAN ' 2002, 93 pages In this study, the effect of oxides, on the physical and thermal properties of wall tile glazes was studied and ultimalety reduction of frit cost was aimed. An industrial wall tile frit composition was used as a standart frits in various compositions in a ZnO-K20-CaO phase diagram were prepared and their behaviour in a heat-stage microscope was determined. The behaviour of new frits were compared with standart frit and the frits whose behaviour matching the standart and which is also cheaper than standart were selected to be used for galzing wall tiles. *L, *a, *b values of these frits were measured and it is found that a frit with a similar properties but cheaper than monoporosa frit can be produced by verying the oxide content.