Doğal işitsel/ sözel yaklaşımla eğitim gören işitme engellilerde internet destekli öğretim ve Anadolu Üniversitesi'nde bir uygulama
Internet supported education activity with hearing-impaireds education with natural auditory/ oral approach and application in Anadolu University
- Tez No: 119710
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR HOŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşitme engelli, Doğal İşitsel/Sözel Yaklaşım, Bilgisayar Destekli Eğitim, İnternet Destekli Öğretim, WebCT, Hearing-impaired, Natural Auditory/Oral Approach, Computer Supported Education, Internet Supported Education, WebCT
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
/ J/fT-/ ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞAL İŞİTSEL / SÖZEL YAKLAŞIMLA EĞİTİM GÖREN İŞİTME ENGELLİLERDE İNTERNET DESTEKLİ ÖĞRETİM ETKİNLİĞİ VE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ' NDE BİR UYGULAMA ZEHRA NUR KAYA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı - Bilişim Danışman : Prof. Dr. Yaşar HOŞÇAN 2002, 78 sayfa Bu çalışmada, Doğal İşitsel / Sözel Yaklaşım ile eğitim gören işitme engellilerde, İnternet Destekli öğretimin başarısı ve kalıcılığı araştırılmıştır. Bu amaçla, Anadolu Üniversitesi lisans ve önlisans programlarında yer alan“SNT 155 Sanat Tarihi”dersinin uygulaması yapılmıştır. Tez içinde, öncelikle işitme engelli tanımları yapılmış, işitme engelinin çeşitleri üzerinde durulmuştur. İşitme engellilerin eğitim yöntemleri anlatılmış ve bu yöntemlerin içinde konumuz olan Doğal İşitsel/Sözel Yaklaşım açıklanmıştır. İzleyen bölümde, bilgisayar destekli öğretim çalışmalarından söz edilmiş,“İnternet Destekli öğretim”hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise gerçekleştirilen uygulamaya yer verilmiştir. Uygulamanın denekleri; Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulunda 2001-2002 eğitim - öğretim yılında okuyan öğrenciler içinden, doğuştan işitme kaybına uğramış, 4 yaş ve öncesinde cihazlandırılmış öğrencilerin arasından rasgele seçilmiştir. Toplam 23 öğrenci uygulamaya katılmıştır. Uygulama için öncelikle, araştırmacı tarafından WebCT yazılımı yardımıyla“Sanat Tarihi”dersinin“Mısır Sanatı, Mısır Mimarisi”konusu İnternet Destekli Öğretim etkinliği olarak oluşturulmuştur. Bu uygulamada sontest kontrol gruplu model kullanılmıştır. Uygulama gerçekleştirildikten sonra her iki gruba da ölçme aracı sontest olarak uygulanmıştır. 15 gün sonra ise öğretimin kalıcılığını ölçmek amacıyla sontest tekrar uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen başlıca sonuçlar şunlardır:“Doğal İşitsel / Sözel Yaklaşım”ile yapılan eğitimin“İnternet Destekli Öğretim”etkinliğine göre işitme engellilerde daha başarılı olduğu görülmüştür.“İnternet Destekli Öğretim”etkinliği,“Doğal İşitsel / Sözel Yaklaşım”ile yapılan eğitimden daha kalıcı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis INTERNET SUPPORTED EDUCATION ACTIVITY WITH HEARING - IMPAHIEDS EDUCATION WITH NATURAL AUDITORY / ORAL APPROACH AND AN APPLICATION IN ANADOLU UNIVERSITY ZEHRA NUR KAYA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Computer Engineering Program - Bilişim Supervisor: Prof. Yaşar HOŞCAN 2002, 78 pages In this research, the activities of Internet Supported Education over hearing-impaireds education with Natural Auditory/Oral Approach were examined and permanency of this education over hearing- impaireds was researhed. For this reason, the lesson“SNT 155 History of Art”located in license and college programmes of Anadolu Univesity was applied as an Internet Supported Education Activity. In the thesis, the definition of hearing-impaireds is given and variety of hearing-impaireds are dwelled on. The education methods of hearing-impaireds are given and Natural Auditory/Oral Approach, which is the subject of this thesis is explained. Then, the studies of Computer Supported Education are mentioned and“Internet Supported Education”is explained. In the last section, the application is undertaken. The subjects of the application were selected at random among the students who are hearing- impaireds from birth and have hearing-aid before 4 years old and studying at Anadolu University College for the Handicapped in 2001-2002 education year. Totaly 23 students are participated in this application. For the application, at first, the subject of“Egypt Art”and“Egypt Architecture”which is one of the sub-subject of the first unit of the lesson of Art History, with the help of WebCT software, is formed as an internet supported education activity by the researcher. In this application, lasttest control group model was used. After 15 days from lasttest, to measure permanency of the education the last test was applied. The main results of this research are: The education done with“Natural Auditory/Oral Approach”is seen more successful than“Internet Supported Education”over hearing-impaired. The activity of“Internet Supported Education”is seen more permanent than“Natural Auditory/Oral Approach”education.