Aşınma direnci yüksek yer karosu sırlarının üretim imkanının araştırılması
Research production possibility of floor tile glazes with high wear resistance
- Tez No: 119712
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MANDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yer karosu sırları, aşınma direnci, PEI-V, diopsit, Floor tile glazes, abrasion resistance, PEI-V, diopside u
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AŞINMA DİRENCİ YÜKSEK YER KAROSU SIRLARININ ÜRETİM İMKANININ ARAŞTIRILMASI Damla KARA KİLERCİ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hasan MANDAL 2002, 79 sayfa Bu çalışmanın amacı, yüzey özelliklerim geliştirmek için fritlerden kristalleştirme (cam-seramik yöntemi) veya sırlara kristallerin ilavesi ile aşınmaya dayanıklı yer karosu sırları geliştirmektir. Bir diğer amaç, özellikle genel kullanıma açık alanlarda kullanılan yer karosu sırlarının kullanım ömrü arttırılarak karoların yenilenme maliyetinin azaltılmasıdır. İlk olarak, sırların aşınma direncini arttıran özellikler ve kompozisyonlar hakkında fikir sahibi olmak amacı ile literatür incelemesi yürütülmüştür. Daha sonra, ticari bir PEI-V sırı TS EN ISO 10545-7 standardına göre karakterize edilmiştir. Sonuçlar, bu sırın gerçekte PEI-V sınıfi olmadığını ancak daha alt PEI- IV sınıfı olduğunu göstermiştir. Aşınma direncinin arttırılmasında en önemli faktör, sırlardaki sertliği yüksek kristal fazların miktarıdır. Bu çalışma, sırların aşınma direncinin, sinterleme esnasında fritlerden kristalleşen diopsit [Ca(Mg,Al)(Si,Al)206], spinel (MgAl204> ve korderit (MgîALtSisOıg) fazları ile arttırılabileceğini göstermiştir. Bu kompozisyonlara sahip fritler geliştirilmiş ve sinterleme esnasında kristalleşme davranışları detaylı olarak incelenmiştir. Kristalleşme miktarı ve aşınma direnci optimize edilmeye çalışılmıştır. Uygun yüzey görüntüsüne sahip olan sırlar TS EN ISO 10545-7 standardına göre aşınma testine tabi tutulmuşlardır. Diopsit kristalizasyonu gösteren sırlar yüksek aşınma direnci, iyi renk ve yüzey özelliklerine sahiptir ve standarda göre PEI-V olarak sınıflandırılmıştır. Yüksek aşınma direncine sahip olmakla beraber, spinel ve spinel-korderit içeren sırlar pişirme esnasında gaz çıkışı problemleri göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis RESEARCH OF PRODUCTION POSSIBILITY OF FLOOR TILE GLAZES WITH HIGH WEAR RESISTANCE Damla KARA KİLERCİ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Prof. Hasan MANDAL 2002, 79 pages The aim of this study is to develop wear resistant floor tile glazes via with crystallisation of frits (glass ceramic methods) or addition of crystals to glazes for improving surface properties. Further aim is to decrease the recreation cost of tiles especially for outdoor usage with improve the service life of floor tile glazes. Firstly, a literature survey is carried out in order to have understanding about the properties and compositions that increase the wear resistance of glazes. Then, a commercial PEI-V class glaze is characterized according to TS EN ISO 10575-7 standart. Results showed that this glaze is not actually PEI-V class a lower PEI-IV class. The main factor that increase the wear resistance is the amount of high hardness crystal phases present in glazes. The study showed that wear resistance of glazes can be increased by diopside [Ca(Mg,Al)(Si,Al)206], spinel (MgA^O^ and cordierit (MgîAUSisOıg) phases that crystallizes from frits during sintering. Therefore, frits having these compositions are developed and their crystalization behaviours during sintering are examined in detail. The amount of crystalization and wear resistance are tried to be optimised. Glazes which had proper surface appearance were subjected to wear test according to TS EN ISO 10545-7. Glazes which showed diopside crystallisation had high wear resistance, good color and surface properties and were classified on PEI-V according to the standard. Although they had high abrasion resistance, glazes containing spinel and spinel-cordierite had a problem of bubbling during firing.