Fosfor esaslı boyaların çeşitli seramik sırlarında kullanımı
Use of phosphoresans pigments in several ceramic glazes
  1. Tez No: 119713
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kiremit, Tuğla, Opak Sır, Fosforesans, Roof tile, Brick, Opaque glaze, Phosphorescence n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FOSFOR ESASLI BOYALARIN ÇEŞİTLİ SERAMİK SIRLARINDA KULLANIMI ÖZLEM ÖZKARA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Bekir KARASU 2002, 67 sayfa Bu çalışmayla, minyatür tuğla-kiremit yüzeylerine arzu edilen renklerde opak ve karanlıkta fosfor ışıldama özelliğine sahip sırlar geliştirilip uygulanmıştır. Hem işlev hem de albeninin kombine edildiği fosfor ışıldaman sırların laboratuar koşullarında tuğla ve çatı kiremitlerinin kaplanmasında kullanılmasıyla son üründe kalite artışı, estetik ve dekoratif görünüm elde edilmiştir. Karanlıkta mavi, yeşil ve eflatun renkte ışıldama özelliğine sahip fosfor boyalan içeren (% 5) şeffaf sırların ilgili bünyelere daha önceden uygulanıp pişirilmiş opak sırlar üzerine aplikasyonu sonrası yapılan dekoratif pişirim ile üretilen fosfor ışıldamalı tuğla ve kiremitler gece karanlığında sergiledikleri fosforesans ile tuğla ve kiremit üreticilerince çeşitli açılardan değerlendirilebilme potansiyeli göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis USE OF PHOSPHORESANS PIGMENTS IN SEVERAL CERAMIC GLAZES ÖZLEM ÖZKARA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Programme Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bekir KARASU 2002, 67 pages With this study, suitable different coloured opague glazes indicating phosphor luminescence ability were developed and applied on the miniaturized brick and roof tile surfaces under laboratory conditions. By the use of such glazes with which the combination of functionality and visiual attraction is achieved higher quality, asthetic and decorative appearences were gained. The transparent glazes containing 5 % of blue, green and purple coloured phosphor luminescence supplying pigments were applied on the primarily produced opaque glazes and then new brick and roofing tile products were developed. It is considered that they can be evaluated by the relevant manufacturers from various point's of view.