Düğüm gruplarının SU(2) temsilleri
SU(2) representations of knot groups
- Tez No: 119726
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN AZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Düğüm grubu, düğüm gruplarının SU(2) temsilleri, küresel geometri, The knot group, SU(2) representation of the knot group, spherical geometry. u
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Doktora Tezi DÜĞÜM GRUPLARININ SU(2) TEMSİLLERİ TANGÜL UYGUR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Hüseyin AZCAN 2002, 73 sayfa Bu çalışmada bazı düğüm gruplarının (indirgenemez) SU(2 ) temsillerinin uzayının topolojik tipi karakterize edilmiştir. Genel bir düğüm grubu için ve özelde iki köprülü düğümler için yapısı hakkında henüz hiç bir şey söylenemeyen bu temsil uzayının, n bir tek tamsayı olmak üzere n tamsayı düğümler için A(-l) düğümün Alexander polinomunun -1 deki değeri olmak üzere Av-1) ~ 1 tane açık yayın 2 ayrık birleşimi olduğu gösterilmiştir. Daha sonra (2,n) tipindeki bir iki köprülü düğümün grubunun SU(2) temsil uzayının topolojik tipi karakterize edilmiş ve bu uzayın n pozitif tamsayısının tek olması durumunda bir açık yay ve w-1 tane 2 çemberin ayrık birleşimi ve n pozitif tamsayısının çift olması durumunda ise ü 2 tane çemberin ayrık birleşimi olduğu gösterilmiştir. Bu kuruluşlar sırasında temsil uzayının öğelerinin inşaa ediliş yöntemleri detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis SU(2) REPRESENTATIONS OF KNOT GROUPS TANGÜL UYGUR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Mathematics Program Supervisor: Assoc. Prof. Hüseyin AZCAN 2002,73 Pages In this study, the characterization of the topological type of the irreducible SU(2) representations of a particular class of knot groups was undertaken. To the best of our knowledge, there is no study so far towards the structure of SU(2) representation space of the knot groups in general, the two bridge knots in particular. Here, in this thesis, it was shown that the representation space of an n tangle where n is an odd integer is disjoint union of - - - - - arcs where A(-l) is the Alexander polynomial of the knot evaluated at -1. Later, a characterization of the topology of the space of representation of a 2-bridge knot of type (2,n) was given. It was also shown that this space is the disjoint n-\ union of an open arc and circles when n is an odd integer whereas it is the disjoint n union of - circles when n is an even integer. While constructing the elements of the representation space, a detailed exposition of the method was also given.