Küresel tokamak uygulamaları
Applications of spherical tokamaks
- Tez No: 119727
- Danışmanlar: PROF.DR. KUDRET ÖZDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tokamak, Plazma, Görünüm Oranı, Beta Oranı, Toroidal ve Poloidal Manyetik Alanlar, Tokamak, Plasma, Aspect Ratio, Beta Ratio, Toroidal and Poloidal Magnetic Fields
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KÜRESEL TOKAMAK UYGULAMALARI GÖKHAN SERİN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kudret OZDAŞ 2002, 84 sayfa Bu tezde, bazı ülkelerdeki küresel tokamak uygulamaları ele alınmıştır. İngiltere'deki START ve MAST, A.B.D.'deki NSTX, Türkiye'deki STPC küresel tokamak makineleri ayrıntılı bir şekilde incelendi. Geleneksel tokamaklardan farklı olarak küresel tokamaklarda kullanılan özellikler ve metotlar incelendi. Bu metotların sağlamış olduğu avantajlara değinildi. Küresel tokamakların diğer tokamak modelleriyle karşılaştırılması yapılıp füzyondan enerji elde etmede daha avantajlı oldukları görüldü. Özellikle yüksek-beta oranı ve düşük görünüm oranı kriterleri açısından küresel tokamakların daha iyi sonuç verdiği deneyler neticesinde bulunmuştur. Daha yüksek performanslı küresel tokamaklar oluşturmak için gelecekte yapılması tasarlanan projeler sunuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis APPLICATIONS OF SPHERICAL TOKAMAKS GÖKHAN SERİN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Kudret OZDAŞ 2002, 84 pages In this thesis, spherical tokamak applications in some countries were investigated. START and MAST in England, NSTX in USA and STPC spherical tokamak in Turkey were examined in detail. As being different from trditional tokamaks, characteristics and methods used in spherical tokamaks are examined. Advantages of these methods are stated. By doing comparisons between spherical tokamaks and other tokamak models, it is seen that spherical tokamaks are more advantagous in terms of getting energy from fusion. It is found that spherical tokamaks give better result especially in terms of high-beta ratio and low aspect ratio by considering the results of some experiments. To get spherical tokamaks with high performance, planned projects in the future are being presented.