Kireç, uçucu kül ve çimento gibi ilave malzemelerin asfalt betonu karışımların mekanik özelliklerine etkisi
The Effect of lime, cement and fly ash on the mechanical properties of asphalt concrete mixtures
- Tez No: 119730
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUNCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asphalt Concrete Mixtures, Fly Ash, Lime, Cement, Stripping
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİREÇ, UÇUCU KÜL VE ÇİMENTO GİBİ İLAVE MALZEMELERİN ASFALT BETONU KARIŞIMLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ EMİNE GÜRSEL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ahmet TUNCAN 2002, 75 Sayfa Bu çalışmada, uçucu kül, çimento ve kirecin bitümlü sıcak karışımların mekanik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Yollar Fenni Şartnamesi' nde belirtilen standartlarda belirtilen tek tip agrega ve asfalt çimentosu kullanılmıştır. Endüstriyel atık potansiyeline sahip olan termik santral uçucu külün bitümlü karışımlardaki soyulma direncine etkileri incelenmiştir. Uçucu kül dışında kireç ve çimento gibi katkılarda kullanılmıştır. Bütün katkılar, agrega ağırlığının %1, %1.5, %2 oranlarında filler malzemesi ile yer değiştirmiştir. Karışımlar üzerinde nicholson soyulma deneyi, marshall stabilite ve akma deneyi, dolaylı çekme mukavemeti ve su hasarı deneyi yapılmıştır. Nicholson soyulma deneyinde bütün katkı tiplerinde soyulma direnci iyileşirken, en iyi sonuç kireç ilavesinde elde edilmiştir. Katkılı karışımların marshall stabilite ve akma deneyi sonuçları şartname limitleri arasında kalmakta fakat karışıma etkinin belirlenmesinde bu deney yeterli olmamaktadır. Katkılı karışımların, dolaylı çekme mukavemeti katkısız karışımlara göre azalırken, en iyi sonuç kireç ilavesinde alınmıştır. Su hasarında, en iyi sonuç uçucu külün %1 ilavesinden elde edilmiştir. Beklenilenin aksine kireç ilaveli karışımların su hasarı değerinde dikkate değer bir artış görülmemiştir. Kullanılan oranlarda çimento ilavesinde su hasarı değerinin artış eğiliminde olması katkı oranlarının artırılabileceğinin göstergesidir. Bu çalışmada, en iyi sonuçların elde edildiği uçucu külün atık bir malzemenin değerlendirilmesi açısından da düşünüldüğünde asfalt beton karışımlarda kullanımı yerinde bir karar olacaktır. Anahtar Kelimeler : Bitümlü Sıcak Karışımlar, Uçucu kül, Kireç, Çimento, Soyulma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECT OF LIME, CEMENT AND FLY ASH ON THE MECHANICAL PROPERTIES OF ASPHALT CONCRETE MIXTURES EMİNE GÜRSEL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Advisor : Prof. Dr. Ahmet TUNCAN 2002, 75 pages In this study, the effect of lime, cement and fly ash on the mechanical properties of hot-mixed asphalt concrete mixtures are investigated. The properties of hot-mixed asphalt mixtures are choosen according to Turkish Highway regulations. The effect of fly ash obtained from electrical power plant on the stripping resistance of hot-mixed asphalt are investigated. In addition to fly ash, lime and cement are also used as an additive material. All additives are replaced by filler materials as a percentages of 1, 1.5 and 2. Nicholson stripping, Marshall stability, tension and moisture sensitivity tests were performed on fly ash, cement and lime added mixtures. Lime is used to reduce the sessebility against water. Lime forms bounding on the surface of aggregates and prohibits bituminous from leaving the surface. It can be seen that this bounding is not strong under the indirect tensile test. Therefore, it does not give the expected results. In contrast, cement give the expected results against water sensitivity. On the other hand, fly ash gave the best results for both stability and water. Stripping is improved under the Nicholson stripping test and lime gave the best results. When the Marshall stability, Indirect tensile strengh and water sensitivity values are considered, one percent fly ash added mixtures gave the best results. On the other hand, addition of lime does not effect the water sensitivity results, whereas, addition of cement improve the mechanical properties against water sensitivity. This study shows that, fly ash can be used in the asphalt concrete mixtures.