Gönen (Balıkesir) ve Biga (Çanakkale) çaylarının Ephemeroptera (Insecta) limnofaunası
Ephemeroptera (Insecta) limnofauna of the Gönen and Biga streams (Çanakkale)
  1. Tez No: 119743
  2. Yazar: NAZİK ÖZER NARİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TANATMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ephemeroptera, Nimf, Fauna, Gönen ve Biga Çayı, Türkiye, Ephemeroptera, Nymph, Fauna, Gönen and Biga Streams, Turkey
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖNEN (BALIKESİR) VE BİGA (ÇANAKKALE) ÇAYLARININ EPHEMEROPTERA (INSECTA) LİMNOFAUNASI Nazik Özer NARİN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Mustafa TANATMIŞ 2002, 92 Sayfa Gönen Çayı (Balıkesir) ve Biga Çayı (Çanakkale) 'nın Ephemeroptera (İnsecta) Limnofaunasını tespit etmek amacıyla, Mayıs 1997 ve Temmuz- Ağustos 2001 tarihleri arasında 9 lokaliteden 771 nimf örneği incelenmiş ve 8 familyadan 16 cinse bağlı 22 tür (Baetis buceratus, B. rhodani, B. digitalus, B. fiıscatus, B. lutheri, B. vermis, Cloeon diptenim, C. smile, Centroptilum luteolum, Procloeon bifidum, Choroterpes picteti, Haprophlebia laula, Heptagenia longicauda, Ecdyonunıs dispar, Electrogena sp., Rhitrogena sp., Siphlonurus aestivalis, Ephemerella ignita, Polymitarcys virgo, Oligoneııriella rhenana, Isonychia ignota, Caenis macrurd) tespit edilmiştir. Bu türlerin hepsi Gönen ve Biga çayı için yeni kayıttır. Tespit edilen bu türlerin tanılan yapılarak, teşhiste kullanılan vücut parçalarının şekilleri çizilmiş ve Türkiye'de bilinen yayılışları verilmiştir. Yapılan çalışmada yayılış gösteren türler saprobik sisteme göre değerlendirilmiş ve Biga Çay'na ait 1., 2., 3. lokalitelerin az kirli ((J-mesosaprobik) 4. lokalitenin kirli (a- mesosaprobik) su özelliği gösterdiği tespit edilmiştir. Gönen Çayı'na ait lokalitelerden membaya yakın olan 5. lokalitenin temiz (oligosaprobik), 6. ve 7. lokalitelerin az kirli (|3- mesosaprobik), mansaba yakın olan 8. ve 9. lokalitelerin kirli (a-mesosaprobik) karakterde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EPHEMEROPTERA (INSECTA) LIMNOFAUNA OF THE GÖNEN AND BİGA STREAMS (ÇANAKKALE) Nazik Özer NARİN Anadolu University Graduated School of Naturel and Applied Science Biology Program Supervisor : Assist. Prof. Dr. Mustafa TANATMIS 2002, 92 Pages 771 nimph samples from 9 localities in Gönen Stream (Balıkesir) and Biga Stream (Çanakkale) were collected in May 1997 and between July 2001 and August 2001 and investigated to determine Ephemeroptera (insecta) limnofauna of the streams. 22 species belonging to 16 genera of 8 families were determined (Baetis buceratus, B. rhodani, B.digitatus, B.fuscatus, B.lutheri, B. vermis, Cloeon diptenim, C. simile, Centroptilum luteolum, Procloeon bifidum, Choroterpes picteti, Haprophlebia lauta, Heptagenia longicauda, Ecdyonurus ignita, Electrogena sp., Rhithrogena sp., Siphlonurus aestivalis, Ephemerella ignita, Polymitarcys virgo, Oligoneuriella rhenana, Isonychia ignota, Caenis macrura). All these species were new records for Gönen and Biga Streams. The descriptions of the species determined were made, their figures of the body parts were drawn and their distribution areas known in Turkey were given. The species distributed in the study area was considered according to saprobic system and it is determined that first, second and third localities of Biga Stream show the characteristics of little dirty (P-mesosaprobic), forth locality showed the characteristics of dirty water (a-mesosaprobic). It was determined that fifth locality of Gönen Stream which was near to spring showed the characteristics of clear water (oligosaprobic), sixth and seventh localities showed the characteristics of little dirty, it us determined that eighth and ninth localities which were near to the mouth of the river showed the characteristics of dirty water.