Şev kayma potansiyelinin incelenmesi
Investigation of potential slope stability
  1. Tez No: 119748
  2. Yazar: ÜMİT ARSLAN DEMİRYÜREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev, Şev stabilitesi, İstinat duvarı, Palplanş, Slope, Slope stability, Retained wall, Sheet pile u
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞEV KAYMA POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ ÜMİT ARSLAN DEMİRYÜREK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Gülgün ÜNAL 2002,111 sayfa Günümüzde barajlar, limanlar, modern ulaşım ağları, yüksek yapılar, köprüler, tüneller gibi büyük boyutlu yapılarda karşımıza çıkan göçme ve kayma problemlerinin çözüm maliyetleride büyük olmaktadır. Dolayısıyla; zemin stabilitesinin yük altındaki davranışının incelenmesi ekonomik açıdan önemli olmaktadır. Karşılaşılan problemi çözmek için öncelikle stabilite analizinin yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada çakıllı, kumlu şiltten oluşmuş bir alt tabakanın üzerinde bulunan kumlu silt özelliğine sahip bir şevde oluşan kaymanın stabilite analizi Slope/W bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Analizler sonucunda literatürde tercih edilen BISHOP Dilim Yöntemine göre güvenlik sayısı Gs= 0.997 bulunmuş ve kritik kayma dairesi olarak seçilmiştir. Belirlenen kritik kayma dairesi üzerinde kaymayı önlemeye çalışacak şekilde istinat duvarı yapısı ve palplanş duvar çözümleri gerçekleştirilmiştir. Sunulan çözümlerin maliyet analizi hesaplamaları da çalışmaya ekonomiklik yönünden ilave edilmiş ve karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF POTENTIAL SLOPE STABILITY UMIT ARSLAN DEMIRYUREK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gulgun UNAL 2002, 111 pages In recent years, the failures and shear problems observed in huge structures such as dams, harbours, modern transportation systems, tall buildings, bridges and tunnels require expensive solutions. Therefore, investigations on stability, failure and shear behavior of soil under the applied loads become very important for the safety and cost of the structures. In this study, the stability analysis of a landslide for a sandy silty slope on a silty sub layer containing granular materials and sand have been carried out by using a computer program Slope/W. At the end of the analysis, factor of safety has been calculated as Fs = 0,997 according to BISHOP slice method that is mostly preferable method in the literature. This value was selected as a critical sliding circle in the calculations. In order to prevent sliding of the slope, a retained wall and a sheet pile wall solutions were suggested and implemented on defined critical sliding circle. The cost analysis of these suggested solutions has been added to the calculations and the corresponding comparisons have been carried out between the different solutions.