Gomphrena globosa L. (hanım düğmesi)'nin in-vitro şartlarda embriyo kültürü ile üretilmesi
The Production of Gomphrena globosa L. (Globe amaranth) with embryo culture in in-vitro conditions
  1. Tez No: 119749
  2. Yazar: GÜNEŞ BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU A. ASLANARGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gomphrena globosa L, Doku Kültürü, Embriyo Kültürü, Gomphrena globosa L, Tissue Culture, Embryo Culture
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Gomphrena globosa L. (Hanım Düğmesi)' NIN İN-VİTRO ŞARTLARDA EMBRİYO KÜLTÜRÜ İLE ÜRETİLMESİ GÜNEŞ BAYRAKTAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Banu A. ASLANARGUN 2002, 25 sayfa Bu çalışmada Gomphrena globosa L. (Hanım Düğmesi) bitkisinin embriyoları üzerine bitki doku kültürü çalışmalarından embriyo kültürü tekniğinin uygulanması ile kısa sürede bol ve kaliteli bitkiler elde edilmiştir. Steril şartlarda tohumlardan çıkarılan embriyolar in-vitro koşullarda iyi sonuçlar vermiştir. Embriyo kültürü tekniği uygulanan Gomphrena globosa L. gerek serada gerekse dış ortamda yetiştirilen bitkilere göre daha kısa sürede gelişmiştir. Aynı zamanda daha sağlıklı ve kontaminasyonsuz oldukları görülmüştür. Bitkimizin embriyolarının ilk gelişimi için Kinetin (KIN) (1.0 mg/lt) içeren Murashige & Skoog (MS) besin ortamı uygulanmıştır. Vejetatif gelişme için İndol Asetik Asit (IAA) (1.0 mg/lt) içeren MS besin ortamı ile IAA (1.0 mg/lt) + KIN (1.0 mg/lt) içeren MS besin ortamları uygulanmıştır. Her iki MS besin ortamında gelişmenin iyi olduğu fakat IAA (1.0 mg/lt) içeren MS besin ortamındaki bitkilerin kök ve yapraklarının daha iyi bir vejetatif gelişim gösterdikleri görülmüştür. Embriyolardan sekiz gün gibi kısa bir sürede sağlıklı kök ve gövdeleri olan bitkilerin oluştuğu görülmüştür. Bir ay sonrada saksılara aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE PRODUCTION OF Gomphrena globosa L. (Globe Amaranth) WITH EMBRYO CULTURE IN EV- VITRO CONDITIONS GÜNEŞ BAYRAKTAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Asst. Prof. Banu A. ASLANARGUN 2002, 25 pages In this research, many plants with good quality have been obtained by using the em bryo culture technique on Gomphrena globosa L. embryos. These embryos have been taken from seed in the sterile conditions and their in-vitro grown has exhibited good results. Gomphrena globosa L. plant have been propagated using the embryo culture tech nique, have grow up in a shorter time than the plants grown up either in the greenhouse or outside. Also, it has been observed that they were healthier and uncontaminated than others. The Murashige & Skoog (MS) medium, which contains Kinetin (KIN) (1.0 mg/lt), has been used at the first growth phase of the Gomphrena globosa L. embryos. MS medium containing Indol Acetid Acid (IAA) (1.0 mg/lt) and MS medium containing IAA (1.0 mg/lt)+ KIN (1.0 mg/lt), have been used for vegetatif growth. It has been observed that the growth is good on both MS medium but, the plant' s roots and stems have shown better vegetatif growth on the MS medium, which contains IAA (1.0 mg/lt). It has been observed that on this medium the healthy roots and stems have grown up from embryos, within eight days. After one month, they have been transferred to pots.