Niceliksel kalite kontrol grafiklerinin varsayımlarının sınanması ve bir uygulama
The Assumptions of variable quality control charts and an application
  1. Tez No: 119750
  2. Yazar: SEVİL ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMBİYA AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite Kontrolünde Varsayımlar, Otokorelasyon, İstatistiksel Süreç Kontrol, Kalite Kontrol Grafikleri, Assumptions In Quality Control, Autocorrelation, Statistical Process Control, Quality Control Charts. 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NİCELİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN VARSAYIMLARININ SINANMASI VE BİR UYGULAMA Sevil ŞENTÜRK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Embiya AĞAOĞLU 2002, 89 Sayfa Kalite son yıllarda, şirketlerin öncelikli unsuru haline gelmiştir. Şirketler arasında artan rekabet şirketleri ürünlerinin kalite özellikleri hakkında daha fazla düşünmeye zorlamıştır. Kalite kavramı hakkında bir fikir edinebilmek için kalite kontrol grafikleri kullanılmakta ve kontrol grafikleri ürünün belirli bir kalite standardına uyup uymadığına karar verilmesinde yardımcı olmaktadır. İstatistik, kalite kontrolünün temelini oluşturmaktadır. Kalite kontrol sürecinin bir çok aşamasında istatistiksel teknikler kullanılmaktadır. Özellikle kalite kontrol grafikleri şirketlerde sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Kalite kontrol grafikleri sürecin genel yapısını kolaylıkla gösterirler. Yine de, kalite kontrol grafiklerinin geçerli sonuçları verebilmesi için bazı varsayımlar bulunmaktadır. Bir çok uygulamada varsayımların kontrol edilmesi aşamasının ihmal edildiği görülebilir. Bu çalışmanın amacı, niceliksel kontrol grafiklerinin varsayımlarının araştırılmasıdır. Varsayımların kontrolü için birçok istatistik tekniği kullanılabilir ve çalışmada teknikler açıklanmıştır. Çalışmanın uygulama aşamasında kalite kontrol grafiklerinin varsayımları piston çap ölçümleri için oluşturulmuştur. Ayrıca x ve R kontrol grafikleri çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE ASSUMPTIONS OF VARIABLE QUALITY CONTROL CHARTS AND AN APPLICATION Sevil ŞENTÜRK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Statistics Program Supervisor: Prof. Embiya A?AO?LU 2002, 89 Pages In recent years, quality has become a priority for companies. Increased competition among companies has made them think more intensively about the quality aspects of their products. To get an idea of quality, quality control charts can be used and are helpful to decide if a product needs a specific quality standard. Statistics is the basis of quality control. Statistical techniques are used in many stages of the quality control process. Especially, quality control charts are the most common techniques used in companies. Quality control charts can easily picture the overall structure of the process. However, quality control charts are based on some assumptions to get valid answers. In many applications, it can be seen that checking these assumptions is neglected. The aim of this study is to investigate the assumptions of variable control charts. To check the assumptions, several statistical techniques are used and are explained in this study. In the application part of the study, the assumptions of the quality charts are carried out by the measurements of piston radius. Furthermore, x and R quality control charts are drawn.