Hidrojen sülfür gazının elektrokimyasal yöntemle giderilmesi
Removal of hydrogen sulfide by electrochemical method
  1. Tez No: 119755
  2. Yazar: ÖZGÜL EGE GERÇEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER BAKIR ÖĞÜTVEREN, YRD. DOÇ. DR. A. SAVAŞ KOPARAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrogen Sülfür, Elektrokimyasal Giderim, Gaz Arıtımı, Hydrogen Sulfide, Electrochemical Method, Gas Removal
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1133
Özet
ÖZET Doktora Tezi HİDROJEN SÜLFÜR GAZININ ELEKTROKİMYASAL YÖNTEMLE GİDERİLMESİ ÖZGÜL EGE GERÇEL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ülker BAKIR ÖĞÜTVEREN II. Danışman: Y. Doç. Dr. A. Savaş KOP ARAL 2002, 119 sayfa Gaz akımlarından hidrojen sülfürün giderimi sağlık, güvenlik, çevreye etkisi, taşınım ve dağıtım sırasında kullanılan donanımların aşınmasının ve katalizör zehirlenmelerinin önlenmesi yönünden gereklidir. Geleneksel giderim süreçlerinde büyük miktarda çözücü ve katalizör kullanılması maliyeti artırmaktadır. Yukarıda belirtilen olumsuzlukları nedeniyle ileri arıtım teknikleri araştırılmaktadır. Son zamanlarda ileri arıtım tekniklerinden elektrokimyasal yöntemler üzerinde yoğun laşılmıştır. Bu çalışmada hidrojen sülfür gazının elektrokimyasal yöntemle giderimi çalışılmıştır. Bu amaçla hidrojen sülfür başlangıç derişiminin, akım yoğunluğunun, gaz akış hızının, sıcaklığın, gaz karışım bileşenlerinin ve elektrolit döngüsünün hidrojen sülfür giderim yüzdesine, akım verimine ve enerji tüketimine etkileri araştırılmış, kütle aktarım katsayıları hesaplanmıştır. Çalışmada yüksek hidrojen sülfür giderim yüzdesi ve düşük enerji tüketimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis REMOVAL OF HYDROGEN SULFIDE BY ELECTROCHEMICAL METHOD ÖZGÜL EGE GERÇEL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Ülker BAKIR Ö?ÜTVEREN 2nd. Supervisor: Assist. Prof. A. Savaş KOPARAL 2002, 119 pages Hydrogen sulfide removal from gas streams is important from the viewpoints of health, safety, environmental impact, corrosion of equipment during transportation and distribution and prevention of catalyst poisoning. Use of large amounts of solvents and catalysts in traditional removal processes increases costs of treatment. Because of these disadvantages, advanced treatment methods are explored and lately, electrochemical methods are increasingly sought for. In this study, hydrogen sulfide removal by electrochemical method was undertaken. Effect of current density, initial concentration of hydrogen sulfide, gas flow rate, temperature and components of gas mixture on the removal efficiency, current efficiency and energy consumption were determined and mass transfer coefficients were calculated. As a result, high removal efficiency and low energy consumption were obtained.