Mimari tasarım stüdyosunun biçimlenmesinde yöntemsel ve mekansal etkilerin incelenmesi: Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü Mimari Tasarım Stüdyosu örneği
The investigation of the methodological and spatial effects on the formation of architectural design studios: A case study for Architectural Design Studios in Department of Architecture at Anadolu University
  1. Tez No: 119761
  2. Yazar: GÖKÇE KETİZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RUŞEN YAMAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Tasarım Yöntemleri, Mimari Tasarım Eğitimi, Mimari Tasarım Stüdyoları, Design, Design Methods, Architectural Design Education, Architectural Design Studios
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MİMARİ TASARIM STÜDYOSUNUN BİÇİMLENMESİNDE YÖNTEMSEL VE MEKANSAL ETKİLERİN İNCELENMESİ: Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü Mimari Tasarım Stüdyosu Örneği GÖKÇE KETİZMEN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Ruşen Yamaçlı 2002, 170 Sayfa Tasarım kavramı mimarlık bağlamında farklı görüş açıları ile tanımlanan bir olgudur. Mimarlık eğitiminin en temel amacı tasarım eğitimi vermek ve bu doğrultuda belirli yöntemsel kurguları saptamaktır. Günümüzde mimarlık eğitimi veren birçok kurumun olması birbirinden farklı tasarım eğitim yöntemlerini ve amaçlarını beraberinde getirir. Yapılan bu tez çalışmasında mimarlık eğitimindeki bu farklı yöntemsel ilişkiler belirlenmiş ve de mimarlık eğitiminin en önemli mekanı olan mimari tasarım stüdyolarının biçimlenmesi açısından incelenmiştir. Bu amaç çerçevesinde mimarlık eğitim olgusunun belirleyicisi olan yöntemsel yaklaşımlar, eğitimin sürdürüldüğü en önemli mekan olan mimari tasarım stüdyoları ile ilişkilendirilmiştir. Tasarım düşüncesi bağlamında kabul edilen mimari tasarım yöntemleri yapılan incelemeler sonucunda, mimari tasarım stüdyolarının genel kullanımları ile ilişkilendirilmiş ve mekanlar fonksiyonel olarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama örneğini oluşturan Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü mimari tasarım stüdyoları bu anlamda incelenmiş mevcuttaki kullanımları iyileştirilerek daha rahat çalışma olanağı veren geleceğe yönelik fonksiyonel kullanımlar önerilmiştir. Bu örnek üzerinde geliştirilen öneri, mekanın kullanıcılarına yapılmış olan anketler ve gözlemler sonucu elde edilen veriler yardımı ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Architecture Thesis THE INVESTIGATION OF THE METHODOLOGICAL AND SPATIAL EFFECTS ON THE FORMATION OF ARCHITECTURAL DESIGN STUDIOS: A Case Study for Architectural Design Studios in Department of Architecture at Anadolu University GÖKÇE KETİZMEN Anadolu University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Architecture Program Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Ruşen Yamaçlı, 2002, 170 Pages In the architectural ideology, design is a phenomenon that is described with several different concepts. The basic aim of the architectural education is to give design education and in this direction to establish specific methodological fiction. The existence of several universities that give architectural education in the world today, brings the different aims and methods into the design education. In this study, these different methodological relations were determined and the formation of architectural design studios, that are the most important spaces for architectural education, were examined in the context of methodology and spatiality. In the frame of the research object, the methodological approach which determines the architectural education phenomenon that are related with the general uses of architectural spaces, tried to be expressed functionally. In this context, architectural design studios in the department of architecture at Anadolu University were examined as the case study and functional uses for the future that provides more comfortable spaces for studying are proposed by renewing the existing functions of these spaces. The proposal that is developed through this case was carried out by the help of the polls that were applied on the occupants of the architectural studios and the data that was collected by the results of investigations.