Pirolün elektrokimyasal polimerizasyonuna organik asit etkilerinin incelenmesi
Investigation of organic acid effects on the electrochemical polymerization of pyrrole
- Tez No: 119768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipirol, Glisin, Alanin, Fenil Alanin, Elektrokimyasal polimerleşme, Polypyrrole, Glycine, Alanine, Phenylalanine, Electrochemical polymerization
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PİROLÜN ELEKTROKİMYASAL POLİMERİZASYONUNA ORGANİK ASİT ETKİLERİNİN İNCELENMESİ ARZU AYDIN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yard.Doç.Dr. Yücel ŞAHİN 2002, 61 sayfa Bu çalışmada, biyolojik olarak önemli olan amino asitlerin, pirolün elektrokimyasal polimerizasyonuna etkileri incelendi. Amino asit olarak glisin, alanin ve fenil alanin kullanıldı. Pirolün ve amino asitlerin elektrokimyasal davranışları sulu perklorik asit (HCIO4) ve florosülfonik asit (FSO3H) içerisinde incelendi. İki farklı çözeltiden elde edilen filmler bilinen organik çözücülerde ve suda çözünmedi. FSO3H çözeltisinden elde edilen filmin iletkenliği HCIO4 çözeltisindekine göre daha düşük ölçüldü. Polimerizasyon çözeltisine amino asit eklendiğinde filmlerin iletkenlikleri iki kat azaldı. Infrared (İR) ve UV-Vis spektrumları polipirole ait karakteristik pikler gösterdi. Buna ek olarak, FSO3H çözeltisinden elde edilen polimerin yapısında -SO3 grubunun bulunduğu elementel analiz ve İR spektroskopisi ile saptandı. Sıcaklığın artmasıyla filmlerin ağırlık kayıpları arttı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF ORGANIC ACID EFFECTS ON THE ELECTROCHEMICAL POLYMERIZATION OF PYRROLE ARZU AYDIN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Programme Supervisor: AssistProf. Yücel ŞAHİN 2002, 61 pages In this study, the effects of amino acids which are important biologically on the electrochemical polymerization of pyrrole were investigated. Glycine, alanine and phenyl alanine were used as amino acids. Electrochemical behavior of pyrrole and amino acids were investigated in aqueous solution of perchloric acid (HCIO4) and fiuorosulfonic acid (FSO3H). The films, obtained from the two different solutions, were not soluble in common organic solvents and water. The conductivity of the film, obtained from FSO3H solution, was measured to be lower than that from HCIO4 solution. The conductivity of the films decreased two orders by the addition of amino acids into the polymerization solution. Infrared (IR) and UV-Vis spectra showed the characteristic peaks of polypyrrole. In addition, -SO3 group was determined in the polymer structure, obtained from FSO3H solution, by elemental analysis and IR spectroscopy. The weight loss of the films increased with increase of temperature.