Spray pyrolysis yöntemi ile elde edilen CdZnS yarı iletken bileşiğinin bazı fiziksel özellikleri
Some of the physical properties of CdZnS semiconductor compounds produced by the spray pyrolysis method
- Tez No: 119780
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ŞENOL AYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CdZnS Yarıiletken Filmler, Spray-Pyrolysis, CdZnS Semiconductor Films, Spray Pyrolysis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SPRAY PYROLYSİS YÖNTEMİ İLE ELDE EDİLEN CdZnS YARIİLETKEN BİLEŞİĞİNİN BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Yasemin SEZGİN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Şenol AYBEK 2002, 89 sayfa Bu çalışmada farklı kalınlıklarda elde edilen CdZnS yarıiletken filmlerin kristal yapıları, optik ve elektrik özellikleri incelenmiştir. CdZnS filmleri 250°C taban sıcaklığında püskürtme (spray pyrolysis) yöntemiyle elde edilmiştir. Filmlerin x-ışını kırınım desenlerinden hegzagonal ve polikristal yapıda oldukları belirlenmiştir. Absorpsiyon spektrumlarından, filmlerin direkt bant geçişli olduğu ve yasak enerji aralığı değerlerinin 2.7 leV ile 3.05eV arasında değiştiği belirlenmiştir. Filmlerin n-tipi iletim özelliği gösterdiği ve I-V karakteristiklerinde ohmik ve space-charge-limited iletim mekanizmalarının olduğu gözlenmiştir. Filmlerde de iletkenlik, a=13,83.10'*-2,6.104(ohm.cm)“', serbest taşıyıcı yoğunluğu, no=l,56.10' - l,61.1014cm”3 ve tuzak enerji seviyesi yaklaşık 0,4eV olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SOME OF THE PHYSICAL PROPERTIES OF CdZnS SEMICONDUCTOR COMPOUNDS PRODUCED BY THE SPRAY PYROLYSIS METHOD Yasemin SEZGİN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. A. Şenol AYBEK 2002, 89 pages In this study, crystal structure, optical and electrical properties of CdZnS films produced by different thicknesses were investigated. CdZnS films were produced by the spray pyrolysis method at 250°C substrate temperature. X-ray diffraction spectra at the films showed that they are polycrystalline and hexagonal in structure. The absorption spectra of the films showed that this compound is a direct band gap material whose band gap values varied between 2.71-3.05eV. n-type conduction was observed in all films and their I-V characteristics showed ohmic and space-charge-limited conduction. The values of the DC conductivity and free carrier concentration of the CdZnS films vary between 13,83.10“5-2,6.10”4(ohm.cm)1 and 1,56.1013- l,6.1014cm"3, respectively. The trap energy level of the films were calculated to be about 0,4 eV.